Sticka en provlapp är uppmaningen jag får av sticktanterna som kan sticka på riktigt. Samma sticktanter som när jag har sticka in mig i ett trassel frågar: Vad står det i mönstret? Sticka som det står där! Den här gången har jag inget mönster, bara en vag idé om att knåpa ihop ett par likadan handledsvärmare som de jag för närvarande bor i.

Så jag stickar den där provlappen. Eller rättare sagt jag lägger upp det jag tror blir bra. Du stickar så stora provlappar var det någon som tyckte. Jag ser det mer som provexemplar. Jag behöver liksom en provlapp i skala 1:1 för att kunna gör en bedömning om det blir bra.

Efter det sedvanliga det ser ut att bli jättestor eller jättelitet och sen tvärtom så kommer jag efter ett dussintal varv fram till att det blir nog bra. Men då har jag bara startat på en handledvärmare och jag har två handleder. Jag har också minst två symmetridjävlar som jag måste mata. Jag utmanar dem lite genom att inte dra ut ett halvt nystan för att böra i samma rapport men jag vill gärna ha tumhålen på samma ställe i båda handledsvärmarna och att tumhålen blir lika stora. Alltså behöver jag starta en stickning till. Sticka den lika lång som mitt provexemplar och sen föra över dem på samma sticka och sticka båda parallellt.

Det här låter ju enkelt i teorin. Men sen var det det där med symmetri och det faktum att garnet är tvåfärgat och självrandande. Varje maska är är oftast tvåfärgad. Det är inte så enkelt att räkna varv då. Dessutom försökte vi göra det på pendeltåget. Efter ett antal räkneförsök kom jag på att inte stickat ett helt varv runt utan det det var olika många varv beroende på vilken sida av stickningen man räknade varven på. Till det kommer att jag och maken räknar varv på olika sätt. Så om vi kommer fram till olika resultat på en stickning så betyder inte det att någon av oss har fel utan bara att vi räknar på olika sätt. Därför behöver båda två räkna på båda stickningarna för att komma fram till att vi tycker att det är lika många varv på båda. Hade det varit viktigt med ett exakt antal varv hade jag naturligtvis hållit koll på det med märktrådar och varvräknare på stickan från början men nu nöjde jag mig med lagom många.

Det här med att vi räknar på olika sätt är inte alls ett unik för oss. Jag har suttit på åtskilliga syjuntor och stickcaféer och hört folk diskutera hur man ska räkna hur många varv det är. Är uppläggningsvarvet varv ett eller varv noll och ska man räkna det varv som sitter på stickorna? En stickning kan därför i olika räknares händer variera mellan tio och tolv varv beroende på räknestil. Sen har vi frågan om huruvida uppläggningsvavret är ett rätvarv eller avigvarv men det är ett helt annat blogginlägg.