[bild]

Oket verkar ok

Det är väldigt viktigt att ha ett mönster att avvika ifrån.

Om man har en smart apparat kan man skaffa ett konto på mönsterkonstruktörernas sida och få mönstret i sin storlek bara och med måtten i centimeter. Mina uträknade 3,81 cm blir till mer begripliga 4 cm.

Tyvärr faller stickförkortningarna bort. PM, place marker, och kfb , knit front and back är jag bekant med. SM, slip marker, tar en stund att förstå. Det som stället till mest besvär än så länge är BOR som helt enkelt betyder början av varvet.

De avvikelser jag gjort från mönstret så här långt är att jag inte alls la upp på den smalare 4 mm stickan utan på en trög omöjlig 6 mm som jag hade i mina gömmor. Sen stickade jag halskanten på 4 mm men med 2 räta 2 aviga istället för mönstrets 1 rät 1 avig som jg har svårt att få snyggt. Hade jag laddat ner mönstret till telefonen så hade jag fått lite hjälp med hur jag skulle fördela ökningarna. JAg kom ihåg att byta garn när jag gjorde ökningarna men jag glömde att byta sticka från 4 mm till 5 mm. Det gjorde jag sen på första varvet på oket där man placerar sin hjälpmarkörer.

Där jag har hållit mig till mönstret är vid raglanökningarna där jag använt mönster kfb- ökningar. Det vill säga ökna en maska genom att sticka först i främre maskbågen och sen i bakre maskbågen på samma maska. Det finns en metod som jag använder när jag stickar mina sockhälar men jag orkade inte lista ut vilken ökning som skulle vara var för att det skulle se rätt ut. Jag frågade grannfrun som stickat en uppifrån kofta i somras hur hon gjort men det mönstret hade ökningarna mer jämt fördelat över varvet.