[bild]

En till hälften tappad maska

Nu är det dax för tröjomatik igen.

Jag har sticka de två första delarna av oket. Gjort ett misstag när jag glömde sticka aviga maskor i mönstret på ärmen och fått backa 150 maskor för att rätta till detta. Sen tappade jag en halv maska och fick fiska upp med hjälp floxnålen och virknål

Nu har jag kommit till där jag ska öka i fram och bakstycke men inte ärmar. Jag har stickat upp det hela på tre långa rundstickor och försökt att prova på mig själv. Har de tänkt när de gjort mönstret eller måste jag tänka själv?

Under tiden jag funderar så nystar jag de härvor som är kvar. Hur mycket garn har jag? Hur mycket kommer det att gå åt enligt mönstret? Ska jag sticka till ett par extra maskor i ärmen? Om jag gör det kommer garnet att räcka?

Jag läser på mönsterkonstruktörernas blogg om förkortade varv. Jag begriper fortfarande inte helt hur man gör. Jag vet att jag har gjort det förut när jag stickat en tröja med mönsterstickat ok. Tyvärr krympte den i garderoben och bor numer hos någon annan men jag har nog mönstret kvar nånstans i mina gömmor.

Att förkortade varv är bra vet vi däremot. Vi hade en tröja, med mönsterstickat ok där det inte var förkortade varv utan den var mer liksidig. Resultatet var att hur man än satte den på sig kändes det som den var bakochfram.

Svärdottern kommer förbi och lånar kök och badrum. Jag lånar henne som provdocka och vi konstaterar att det nog behövs lite ärmökning. Det är så onödigt att lägga ner tid och pengar på en tröja som blir för trång. Jag tror att garnet räcker, annars får jag skarva med nåt annat i nederkant.

Jag hittar mitt gamla tröjmönster men det är stickat på ett helt annat sätt. Jag hittar mönstret till den där populära tröjan från TV. Där har man struntat i förkortade varv med hänvisning till tradition.

Efter att ha glott på filmer på nätet är jag ännu mer förvirrad. Jag har mina ökningar kvar att göra så jag kan ju roa mig med det ovh noga föra anteckningar om vad jag gör

Öka 8 maskor per varv, före och efter raglanmarkeringen som tidigare. Mitt mönster blir då.

Varv 5: * öka 1 maska, rätstickning till två maskor före raglanmarkering, öka en maska sticka 1 maska flytta markör * upprepa * – * varvet ut

Varv 6: öka 1 maska, rätstickning fram till ärmmönstret, sticka 16 maskor avigt, rätstickning till två maskor före raglanmarkering öka 1 maska sticka 1 maska, flytta markör, öka 1 maska, slätstickning fram till två maskor före raglanmarkering, öka 1 maska sticka 1 maska flytta markör* Upprepa - varvet ut.

Sticka varv 5-6 2 gånger.

Du ska nu ha sammanlagt 388 maskor. fördela på 82 på varje ärm, 112 på framstycket och 112 på bakstycket.