[bild]

Kortfodral

[bild]

Tygbit

[bild]

Invikt kant

[bild]

Hörnen uppvikta

[bild]

Andra sidan påbörjad

[bild]

Kortsidorna invikta

[bild]

Tyg nummer två och stärksprej

[bild]

Innan montering

[bild]

Vik ihop

[bild]

Stoppa in hörnen…

[bild]

…och den håller ihop

[bild]

Insidan

[bild]

Utsidan när den är uppvikt

Jag gör ett nytt sånt här ungefär två gånger om året till min man. Varje gång är jag tvungen att leta reda på hur det var man gjorde. Jag hade en gång mönster i en fil på min dator samt utskrivet och insatt i en pärm men det var två lägenheter och fem datorer sen. Lyckligtvis finns mönstret att hitta på nätet. Nätet har dock utvecklats en del sen jag gjorde de första för tio år sen. Då var det svartvita stillbilder nu är instruktionerna en film. Det går alldeles utmärkt att ladda ner en film till datorn men att skriva ut en film och sätta in i en pärm är svårare.

Även om jag hade grundmönstret kvar måste jag försöka komma ihåg hur man skulle modifiera det för att ska bli bra. Utgångsmåtten är en A4. Beroende på tygkvalite och hur jag vill att slutresultatet ska bli kan dessa mått behövas justeras lite. Jag brukar vilja ha ett tyg som är bredare än en A4 men inte lika högt för att jag inte ska få en knölig överkant men att tyget ska gå ordentligt omlott i skarven. Eftersom jag fick hjärnsläpp här så gjorde jag min bit 30 × 25 cm dvs större än en A4 på båda ledder.

Jag börjar med att stärka tyget innan jag skär till det. Just nu använder jag stärksprej för att det var det om var lättas att få tag på. Tidigare har jag använt stärkpasta som blandas med vatten.

Först gör jag lite hjälpvikingar. Vik tyget med rätsidan inåt på mitten så kortändorna ligger kant i kant. Vi ut och vänd avigsidan uppåt. Vik in kortändorna mot mittvikningen och vik ut igen. Tyget är nu indelat i fyra rektanglar.

Lägg tyget med avigsidan uppåt. Vi in kortsidan 1 cm och stryk. Vik in hörnen. Stryk. Vik upp mot mitten i hjälpvikningen och stryk. Gör likadant på andra sidan. Förhoppningsvis ser det nu ut som på bilden kortsidorna invikta.

Nu är det dax för tyg nummer två, det som bildrar foder och överkant. Det är inte alls nödvändigt att ha detta tyg. Görs fodralet i dubbelsidigt tyg eller i ett tyg med snygg avigsida kan det uteslutas. Den ska vara lika bred som mittpartiet på det stora tyget och lite längre än vad det stora tyget är brett. Ja, jag vet att det blev rörigt nu. I mitt fall är den 15 cm bred och 26 cm lång. Den läggs kant i kant på ena sidan och sen får den extra centimetern gå runt som “sömnsmån” på baksidan på andra sidan.

Vik ihop korthållaren till ett rör och stoppa ni hörnen under hörnen så att de hela håller ihop. Se till att få sömnmånsänden överst. Pressa den platt med strykjärnet. Vik ihop på andra ledden och pressa.

Lite eftersnack. Det här inlägget är mest tänkt som inspiration vad man kan göra med stärkta tyger samt som en minnesanteckning åt mig i hur man gör. För den som vill ha begripligare vikinstruktioner rekommenderas en sökning på nätet med orden card holder origami. Naturligtvis kan man även stärka med hemkokta varianter. Jag har aldrig lyckas med att stärka något med potatismjöl. Då ska man vet att jag inte är så matlagningskunnig så det här med kök är inte riktigt min grej. Sockerlösning har jag inte försökt mig på överhuvudtaget. I och med att jag oftast har min korthållare ner körd i en ibland svettig bakficka tror jag inte att potatismjöl eller sockerlösning skulle vara ett alternativ för mig även om jag lyckade stärka med det i första svängen.