Alla mina tröjor som jag stickade innan mitt ofrivilliga stickuppehåll har antingen krympt i garderoben eller vandrat ut genom dörren på mina söner.

När jag provade sticka igen för tio år sen började försiktigt med att sticka mössor som inte är så stora och tunga eller som behöver en kompis för att bli något användbart. Så småningom när jag fick små barnbarn lärde jag mig sticka sockor. Sen nåt år är jag lite sugen på att sticka en tröja till mig som passar. Speciellt sen jag fått ordning på mitt höga blodtryck och är tillbaka till mitt normalfrusna jag.

Problemet är att det finns ett mode. De senaste åren har det varit ganska figurnära och hundra procent ull. Inget av dem är direkt min stil. Lägg sen till att jag numer drar en ganska stor storlek. Dammönster som går “ända upp till” 42 eller XL blir nåt slags korvskinn till magtröja med trekvartsärm på mig.

I helgen var det syfestival på älvsjömässan. Jag skulle bara ha redskap. Tyg och garn har jag hemma i överflöd. Barnen som följde med in i garnbutiken i somras råkade ju välja ett väldigt tunt garn till sockor för jag inte hade koll. Jag har lovat att sticka men har skjutit på det för att det inte går att få tag på stickor av rätt sort i fysisk butik i Stockholmsområdet.

En bekant skulle stå i en monter och vi hade chattat innan och de skulle ha stickor av den sort jag behövde. När jag kom dit vara alla i monter klädda i samma kortärmade topp, i olika färgställning och storlek, från sjuttonåringen till sjuttioåringen. Jag insåg att den där tröjan skulle jag kunna sticka till mig om jag la på en decimeter eller tre i nederkant. När jag försiktigtvis sa att man kanske skulle kunna sticka den med lång är sa min kompis att den är långärmad på mönstret. Mer än så blev det inte. Jag köpte mina väldigt tunna rundstickor som jag skulle ha och mina korta strumpstickor i den udda storleken.

När jag kom hem så började jag fundera lite till. Det hade varit så mycket intryck på mässan. Vad sa hon att mönstret hette? På kvällen la hon upp en bild på sociala medier där hon höll på med ytterligare en. Jag slängde iväg ett meddelande och frågade vad mönstret hette och fick en länk. Sen var jag fast. Någon har gjort ett tröjmönster i storlek från 6 månader till 6XL. Det var bilder på herrar och damer. Smala och lite rundare modeller. Det enda som saknades var som vanligt bilder på ryggsidan av plagget. Det enda kruxet var att mönstret är på engelska och alla mått är i inch och yard.

Det inte så mycket att det inte går att räkna om eller att hela tiden komma ihåg att det är tum och inte centimeter som är problemet. Det är mer att jag har ingen känsla för hur långt 55,5 tum är. Det jag kan är 4” är ungefär 10 cm. Det brukar det stå på stickbanderollerna. Sen har vi 12” är ungefär 30 cm, men då pratar vi grammofonskivor. Är en tröja två LP bred? Verkar det rimligt? När det sen går över på garnåtgång och den anges i yard så är jag helt lost.

Jag ägnar natten åt att räkna och räkna igen. Jag kommer fram till 6 härvor. Dagen därpå åker jag tillbaka till mässan i sällskap med maken. Det visar sig att det inte är så lätt att hitta 6 härvor i samma färg som varandra. Någon av monterdamerna påstår att det går åt 3 härvor till en långärmad tröja. Jag försöker förklara att jag vill ha en rymlig lång, långärmad tröja och att jag faktiskt drar en ganska stor storlek även om hon inte tror det. Till slut blir det inte så mycket av vad jag vill ha för färg utan vilket garn det nästan finns tillräckligt av.

Lyckligtvis finns en av de tre damerna som jag litar på när det gäller stickning i montern. En av de som jag frågar om råd och som då spänner ögonen i mig och frågar “Vad står det i mönstret?” Varvid jag läser högt ur mönstret och hon säger “Gör så då!” Själv skulle hon aldrig göra som det står i mönstret för hon vet hur man gör ändå. Jag frågar henne om vilket garn jag ska ta till kanter och får ett “jag skulle göra så som du föreslår”. Det känns bra.

Jag får med mig fem härvor av en färg plus en extra i närliggande färg av grundgarnet. Av effektgarnet finns det bara fyra härvor i samma färgställning så där köper jag till tre andra för att ha något att välja på.

Nu har jag ägnat två nätter till att räkna på garnet och tröjan. Det faktum att garnet är på härvor och måste nystas gör att jag får lite mer betänketid innan jag kan börja sticka. Sen borde jag ju sticka klart allt det andra jag håller på med