Det borde finnas ett påbörjat blogginlägg om de här sockorna. Det borde finnas ett pappersmönster för jag hade ett med mig på semestern.

Nu var semester väldigt trevlig så jag hann aldrig fram till tåavmaskningen då. Främst för att min sticka var 13 och inte 15 cm som jag trodde och att mönstret sa att det skulle vara 17,5 cm innan det var dax för avmaskning och inte 15 som jag trodde.

Hemma igen tog jag med mig min stickning ut till mina pålitliga stickvänner i parken. Mönstret gick inte att hitta, jag tror det fortfarnde är på semester. Tant Ingrid som kan sticka på riktigt uppmanade mig att prova. Den går över lilltån då är det dax att börja med avmaskning var hennes diagnos.

Hon kunde också hjälpa mig att reda ut var det skulle var vilken sorts avmaskning för att få maskorna att luta åt rätt håll. För mig som stickar på magisk loop är det en rät maska och sen en öhpt i början av varje halvvarv och en två tillsammans när det är tre kvar från slutet på varje halvvarv.

Foten är väl ungefär 16 cm från min hälmarkering. Jag ska mäta igen sen är sockan är klar.

Jag hade 64 maskor runt, för det har jag till mig. Vi har ju gått igenom det här med att en del tycker att det låter som väldigt många maskor och en del tycker att det ser smått ut när jag stickar.

Tant Ingrid tycker att man ska sticka ett varv ihoptagningar och sen två varv utan och sen ett varv ihoptagningar och sen kanske ett eller två varv utan ihoptagningar och sen ihoptagningar varje varv. Det där ser du säger hon med tillförsikt. Jag är inte riktigt lika säker så jag håller mig till det som det brukar stå i mönstret. Vartannat varv tills det återstår hälften av det du började med. Sen varje varv.

Här har har jag gjort lite olika på mina olika sockor. Om sockorna har varit till mig så har jag provat och sen sytt ihop tårna när det varit lagom. Jag vill gärna köra avmaskingar vartannat varv för det är lättare att reda ut när jag tappar maskor. Smiter det en i öhpt-läget eller sticka ihop två så är det helsefyr att få det rätt.

Nya mätningar och vidare stickning. Efter upprepade mätningar får jag det till 16 cm från hälen innan avmaskining. för säkerhets skull mäter jag kanten för att se om den är längre än 10 cm. Det är den inte tyvärr. Den är 10 cm, presis som mina gröna sockor i step som blev lite för korta i foten.

Eftersom jag inte “kan se” vad jag nu förväntas kunna se och inte hittar något mönster så kör jag på det jag minns ur andra mönster: Sticka till sockan mäter över lilltån. Gör minskingar i sidan på sockan vartannat varv tills det återstår hälften av det du antal maskor du började med. Därefter miskning varje varv. Med täta provningar och uppvisade av sockan så andra “kan se” åt mig.

Tant Ulla tittar och säger det är bättre med lite större än för tajt. Ja det Håller jag med om men det får inte bli som mina brandgula där det är någon slags snabelsocka att att ha i ett par snabelskor. När jag drar den historien fnissar en av de tanterna som inte är en tant.

Nu har jag hälften av hälften kvar som jag brukar ha när jag jag kör vartannat varvavmaskning och har därmed stickat fyra varv mindre än vad jag brukar tycka vara lagom men det ser lagon ut när jag provar…

Efter att låtit stickningen ligga ett par dar och lyckas lokalisera båda paren av sockor så gör jag jämförade studier. Det skiljer högst 2 cm på längden mellan de sockor jag tycker är för korta och de som är snubbellånga i foten. Inte så mycket att vifta på där inte. Den brandgula är lite vidare hela vägen. Inte så konstigt då den har fler maskor, men den är stickad på lite tunnare stickor.

Jag lägger den färdiga gröna kant i kant med den jag stickar nu. De har lika många maskor runt om är stickade på samma grovlek av stickor. Den gröna färdigstickad som ajg tycker är lite liten är längre än den jag tycker är färdigstickad vi provning. så jag provar igen, den här gången stående på golvet och inte med foten uppe i luften. Visst sticker det väl ut en tå ur det stickade?

Så jag fortsätter med avmaskingar vajre varv till det inte går att göra de längre. då har jag 8 maskor totalt kvar på varje socka, 4 maskor på översidan och 4 på undersidan.

Sen blir det tvärstopp igen. Hur gör jag nu? Jag skulle ju kunna stick ihop de två mittersta på varje sidan men ska jag göra det med en öhpt eller genom att sticka två räta tillsammans?

Nu mätning mot färdigstickad sokor ger vid hand att den är lika lång som min färdigstickad gröna och den är lika lång som bäddsickan som tant Ingrid har stickat åt mig. Det senar är ett gott tecken på att jag gjort rätt.