[bild]

En härva rödmelerat garn

Garnförhandlingarna gick ju bra. Beställaren är inte så kinkig och jag har ett ganska stort utbud av melerade gröna garner i lagom tjocklek som jag kan tänka mig att sticka i. Det var nog till och med så att jag gömde en sort jag hade och glömde en annan när jag försökte förhandla bort den tråkiga stepen.

Nu är det så att beställaren har ett syskon som just nu har en favoritfärg som inte är grön. Favorifärger kan ju variera över tid, speciellt i unga år, så att i förväga köpa upp en lager av favoritfärgen har sina risker. Nu verkar det dock som att favoritfärgen fortfarande är röd och mitt garnföråd är lika tomt på rött som det var för ett år sen då det beställdes röda sockor. Helt tomt på rött garn var det inte hemma med de uppfyllde inte kraven som diverse personer har på garnet. Ett garn föll igenom på alla punkter tror jag. Dax för garnjakt.

För det första så ska det vara roligt att sticka i garnet. Därför vill jag ha ett melerat garn till enkel stickning eller ett roligt mönster till ett enfärgat garn. Jag försökte på tag på och lära mig ett mönster som jag har på min handledvärmare men hittills har jag misslyckats, så det enfärgade garnet jag hade hemma ligger kvar i väntan på kunskap.

Det garnet uppfyllde däremot krav två. Att det inte ska vara stickigt när man har det mot bar hud. Vantar och handledvärmare med tumhål har man typiskt mot bar hud till skillnad från sockor där man oftast har understrumpor. Givet är också att den potentielle bäraren är något varmblodigare än genomsnittbefolkningen och kommer att känna att det stickigt tidigare än random frusen vuxen som tycker att det är kallt ute.

Så då kommer vi krav tre. Om de nu används, mest troligt för att någon vuxen fryser om barnet, så kommer de förr eller senare behöva tvättas. Då är det bra om man kan slänga in det stickade i tvättmaskinen tillsammans med allt annat och inte behöva handtvätt i kallt vatten med specialtvättmedel. Min devis är att om det inte går att tvätta i maskin så går det bort.

Kraven var alltså rött, roligt, mjukt och maskintvättbart. Det var inte så lätt som jag trodde. Vi sprang i garnaffären och andra affärer över halva stan, med och utan barn. Tillslut var jag beredd att kompromisssa och nöja mig med två av tre. Sticka i det tråkigt enfärgat men mjukt garn. Strunta i att garnet var stickig och fodra med tyg på insidan. Ge blanka katten i om det som kom ut ur tvättmaskinen var i dockstorlek.

Sen inföll syfestivalen och det kom ett till krav. Priset. Jag är ganska okänslig vad gäller pris på garn men nånstans går min gräns i alla fall. Det var mjukt som en barnstjärt och såg roligt ut att sticka om än i tjockaste laget men 290 kronor för en härva av ett garn som bara kanske gick att tvätta. Jag bestämde mig för att gå hem och sova på saken.

På söndagen var vi tillbaka på syfestivalen för att beta av de montrar vi inte hunnit med på fredagen. Där fanns det plötsligt ett liknade garn. Rött, roligt och mjukt som dessutom var märkt med superwash. Prislappen var fortfarande i högsta laget även den här var nästan hundra kronor billigare. 200 kronor för en 100gramshärva. Jag insåg väl att bättre billigare än så här blir det väl inte så jag slog till.