Jag tog en ofrivillig sovmorgon, vaknade ganska sent och insåg att jag glömt tvättta håret kvällen innan. Igen. Det fanns tre alternativ. Dra iväg på stickträff med smutsigt hår, tvätta håret och komma lite sent eller stanna hemma.

Efter att ha dragit borsten genom håret och konstaterat att det nog mer var en känsla av smutsighet än en att det såg smutsigt ut så bestämde jag mig för en låg hästsvans och stickträff. Allrahelst som den där konstiga tanten med synpunkter på hår kanske skulle dyka upp. Det gjorde hon nu inte men det är en annan historia.

Sen började jag fundera över det här med hår och myter om hår. Den vanligaste är ju att man ska klippa sig för att få längre hår… Hur tänkte de? Folk brukar fråga mig hur jag får så långt hår. Jag brukar säga Genom att glömma gå till frisören. Det växer liksom ut då.

Vidare har vi då myterna om hårtvätt. Man ska tvätta håret varje dag för det mår det bra av. Man ska inte tvätta håret varje dag för det är dåligt för håret. Jag vet inte vad som är sant eller inte. I nuläget tvättar jag inte håret varje dag. Då kommr vi in på myterna om när man ska tvätta håret eller rättare sagt vad man inte ska göra efter man tvättat håret. Man ska inte gå och lägga sig med blött hår för det är inte bra. Man ska inte gå ut med blött hår för det är inte bra. Man ska inte torka sitt hår med hårtork för det är inte bra. Av de här föjer jag bara en slaviskt. Jag torkar aldrig mitt hår med hårtork. Eftersom mitt hår oftast är ganska långt så tar det en stund att få det torrt så jag går ut med bött hår ibland. Jag brukar undvika det på vintern. Inte för att jag tror på myterna om förkylning eller så men istappar i håret är inte kul helt enkelt. Om hårtork och gå ut med blött hår går bort är det bara hårtvätt före sänggåndet som blir kvar på listan över möjliga hårtvättstillfällen. Möjligen skulle jag kunna vika en hel dag eller natt åt att sitta och vänta på att håret ska torka, för det tar sina timmar kan jag lova. Under den tiden kan jag då inte göra någonting alls för utmom möjligtvis läsa för håret måste vara utsläppt för att torka och så fort jag gör någonting så är hår med om det inte är uppsatt.

Sen så kommr vi in på det här med vad man ska tvätta håret med. Det finns ju en rörelse som kallar sig no poo lite fyndigt sådär. Det vill säga inget bajs. Det kan ju tyckas självklart att man inte ska tvätta håret med bajs men herregud vad de kommer på många konstiga saker att tvätta sitt hår med. Det verkar vara så att man kan ta radom produkt ur köksskåpet och den är ok så länge det inte råkar stå schampoo på förpackningen. Om vi däremot tittar på de stickade plagg de gör eller köper så är det plötsligt tvättmedlet som är det onda och schampoot som är det goda. Då ska det plötsligt tvättas i schampoo och balsam för ull är ju hår och det tvättar man med schampoo.