Garn: Två nystan Austerman Step färg 0319 parti 2. ur serien Affenstark. Det ena är påbörjat och väger 55 gram, det andra är nytt och väger 99 gram innan stickningen börjar.

Sticka: En lång rundsticka nr 3

Upplägg: 2*28=56 maskor per socka. Magisk loop med två sockor.

Skaft: 2 räta 2 aviga runt på magisk loop i 17 cm

Skifta häl: en räta maska från undersidan till ovansidan i början av varvet och en maska från ovansidan till undersidan i mitten av varvet. Tar två varv.

Vikt på nystan efter det: Lilla nystanet 41 gram. Stora nystanet 84 gram. Jag tror att nysten vägde 55 respektive 99 gram innan så ungefär 15 gram garn har gått åt till skaften

Hälökningar: Byt till slätstickning på det som ska bli häl och undersida på sockan. På ovansidan är det 5 maskor slätstickning i början och slutet och däremellan resårstickning över 18 maskor som följer tidigare resårstickning. Resåren börjar och slutar på 2 aviga. Sticka 2 varv på det här sättet.
Efter det börjar hälökningarna. Öka 1 maska innanför första och sista maskan på undersidan och forsätt med möstersticking på de 28 maskorna på ovanssidan. Sticka ett varv utan ökningar. Upprepa ökningarna på hälen vartannat varv ytterliger 12 gånger. Det ska nu vara 54 maskor på häldelen.

Vikt på garn innan hälvändingar lilla nystanet 36 gram, stora nystanet 78 gram.

Hälfundringar: Innan jag börjar med hälvädningarna kollar jag vad det står i originalmönstret och inte bara den svenska översättningen. Jag kollar också på stickvideor på nätet. Det står inget om öka höger och öka vänster i det engelska mönstret vad jag hittar men det kan ju finnas nånstans ner i kommentarsfältet. Det står också SSP och inget annat konstigt så det är vad jag jag gör. Nu när jag skriver det här ser jag att det står i i bakre maskbågen även i originalmönstret. Jag gör i alla fall en vanlig SSP som är lyft över en maska som om den skulle stickas rät från vänster till höger, ett S slip, lyft över en maska till som om den skulle stickas rät från vänster till höger, ett S slip till, sätt sen tillbaka maskorna på vänster sticka utan att vrida rätt dem, stick ihop dem i främre maskbågen. Kolla på på någon sida som kan förklara det bättre än jag kan. Det som händer här är att mitt garn inte gillar att jag håller på med maskorna för mycket och de tenderar att lösa upp sig i sina kardeler trots att garnet ska vara behandlar så det går att köra i både tvättmaskin och torktumlare enligt fabrikanten. Det här ger en annorlunda kant än den jag fått på tidigare sockor. Jag tycker att huvdsaken är att det i stort sett ser likadant ut på båda sockorna så det gäller att komma ihåg hur jag gjorde mellan sockorna eftersom man vänder en häl i taget.

Hälvändingar: Jag stickar med 4 mittmaskor och 25 kantmaskor på varje sida. Sticka två maskor förbi mitten sticka ihop 2 maskor rät som vanligt, sticka en maska. Vänd. Lyft en maska avigt sticka 5 maskor, dvs två förbi mitten åt anra håller, gör sedan den där SSPn eller nåt annat magiskt som får ihop två maskor avigt, sticka 1 avig maska. Vänd. Forsätt så och sticka ihop maskor över gapet tills det återstår två gap. Strunta i gapet på högersidan. Sticka ihop vänstergapet och fortsätt runt och tar högergapet på nästa varv. Sticka ihop två maskor i vänstersidan. summa 29 maskor på bakstickan. Gör en ihoptagning i början på nästa varv. Hälen är färdig.