Nu jag stickat ett par skaft i vartoftagarnet på stickor som är lite grövre 2,75. De är nog nästa lika lång som varandra. Jag har inte varvmarkerat och ine orkar sitt och räkna. Under tiden har jag lärt mig sticka sockor på magisk loop och hälsorten Fleegle heel. Jag har också börjat med ressårstickning på översidan sockan fär bättre passform.

Sockorna skulle hur som helst över på gemensam sticka inför hälstickningen och maskorna skulle skfitas lite för jag har stickat med 16+20+16+16 för att få till ett bra antal på varje strumpsticka så jag slutar med två aviga på varje sticka. Nu måste jag räkna ut hur jag ska fördela dem på en rundsticka. 68 genom 2 är 34 så det blir 34 maskor översida och 34 maskor undersidan. Så långt inga problem. Men sen var det där med resår på ovansidan. Jag vill att den ska följa den resår som är och att det ska var snyggt och jämt i kanterna med lika måga maskor.

På småsockorna och på mina sockor har jag börjat med ett jämt och fint antal maskor, 48 respektive 64. Sen har jag skiftat en maska och stickat med 5 kantmaskor slätstickning på översidan. Men hur blir det med 68/34 maskor. Det gör mig ingenting om mittenranden blir rät eller avig men det är viktigt att den är i mitten.

Min första tanke är att Jag bara gör som jag gjort tidigare. Hur det nu är, jag får tänka efter varje gång men sen ger det sig. Jag tror att jag flyttar en maska från sticka 1 till sticka 4 och en maska från sticka 3 till sticka 2. Sticka 3 börjar då med 1 rät maska 2 aviga maskor 2 räta maskor och sticka 4 slutar med 2 räta 2 aviga 1 rät. Dessa 5 maskor blir kantmaskor och rätstickas. Det borde funka men jag är inte övertygad.

Grundmönstet hade alltså 68 maskor. Jag tror att man skulle minska antalet maskor i foten på garnföretagets sockmönster. Jag minns också lite vagt en större siffra än 68 men 4*17 känns också bekant så jag får väl kolla. Jag hoppas jag har det kvar och hittar det. Jag har varit tvungena att beställa ett nytt en gång redan.

Att minska fyra maskor till 64 för att få ett bra antal har slagit mig men det verkar lite fånigt att minska fyra maskor och sen genast sätta igång med ökningar tills jag har 94 eller 100 maskor. Min idé nu är att jag lägger 32 maskor på framsidan. Skiftat en maska så jag får fem kantmaskor . Sticka ett par varv med slätstickning på hälen och resår på framsidan där jag låssasökar för att hälen ska bli tillräckligt lång.