Det här är min tolkning och mina anteckningar om min juliasjal

Garn:

Sticka: Rundsticka 3,75mm 60 cm (60 cm är för kort men det var vad som fanns just då)

Upplägg och start:
Lägg upp tre maskor. En snäll människa på stickmyset visade mig en stickad uppläggning så en så fick det bli.
Sticka 6 varv står det i mönstret.
Hurdå sticka 6 varv undrade jag. En annan slänn människa på stickmyset förklarade att det står “knit” ochdå ska man knit det vill säga rätsticka annars hade det stått p eller purl om man ska aviga sig.

Förkortningar
Förkortningarna i mönster är krånligt även när det står utskrvet vad de betyder och vad man ska göra.
Ibland kan man göra på andra sätt för att få det likadant.

ssk står för slip slip knit men det blir tydligen samma sak om man stickar ihop maskorna i bakre maskbågen. Så ssk betyder Sticka ihop i bakre maSKbågen.

s2kp står för slip two together, knit 1, pass slip stitches over. På svenska är det lyft två maskor samtidigt som om de skulle stickas rät, sticka en maska, dra de båda lyfta maskorna över den stickade.

k2tog står inte helt oväntat för knit two together. det vill säga sticka ihop två maskor rät i främre maskbågen. En vanlig minskning helt enkelt.

När man nu håller på att minska maskor såhär hela tiden och det ska bli en sjal som breder ut sig så behöver man hitta på lie maskor också. Det är här vi kommer till Jan-Ove eller yo som står för yarn over, på svenska heter det ett omslag men yarn over säger mer vad det handlar om.

Yarn over gör tomrummen i spetsen tillsammans med minskningaran. Ibland vill amn dock öka utan att det blir hål. Då står det m1 i mönstret, Det står för make one (Lift strand between needles from front to back and place on left needle. Knit through back loop.) Det här en av de där som jag håller på med på mina sockor. Om man gör som det står så blir det en fin maska. Varför och hur vet jag inte.

Lutningar
Olika ökningar och minsknigara ger, enligt hörsägen jag har inte sett eller bergrip hur själv än, olika lutningar på maskorna. Jag stickar bara som det står och återkommer när jag eventuellt begriper hur det går till.

Markörer
I mönstret som är skrivet av ett stickprovs så uppmans man att ha en markör i var sida innanför de tre kantmaskorna. Det är jättebra ha det. Men för mig som är nybörjare kan det vara bra med fler markörer. MMM/m/8maskor/8maskor/…../mm/MMM