[bild]

64 maskor

[bild]

48 maskor

Med begränsningar i både bärförmåga och packvolym men med förhoppningar om garnklapp så skriver jag innan resan upp ett antal förslag på maskantal för sockor i damstorlek.

En garnklapp uppenbarar sig. Mina anteckningar som jag gjorde innan resan är däremot försvunna. Normalt är detta inget problem då jag brukar komma ihåg saker som jag skrivit upp. Nu har min hjärna inte fungerat som den brukar under hösten så jag behöver den fysiska lappen också för att minnas, inte bara skrivövningen.

Den ena siffran, 60, tror jag mig minnas. Det verkar fint och bra. Delbart med 4. Det borde ju räcka när jag ska sticka på magiskt loop. Så jag lägger upp 30 gåger 4 maskor efter alla konstens regler på masigsk loop och börjar sticka och slutar på 2 räta. Hm, nu blev de nåt fel. Varje sida måste vara delbar med 4 för att få ett bra maskantal visar det sig. Så vad gör jag nu? Gå upp 2 maskor på var sida till 64 eller gå ner två maskor på var sida till 56?

Min lilla fusklapp kommer inte fram trots ihärdigt letande så jag letar i minnet och försöker ge mig på att på ett mycket långsamt nät surfa på bildintesiva sticksidor. Även garnet är nytt för mig och jag ännu inte själv har någon känsla för det så borde det ju vara folk som sticka i det förr. Det är ett väldigt populärt garn hos många har jag förstått. Så småningom hittar jag ett gratismönster för just det garn jag ska sticka i. Lägg upp maskor efter tabell och stick resårstickning 2 räta 2 aviga … Det låter ju lovande, så såg ju mitt mönster hemma ut också. Men när jag kommer till tabellen så skiter det sig. Min rekommenderade siffra är 58! Det är inte delbart med 4 nånstans alls oavsett hur man fördelar maskor på två, tre, eller fyra stickor så kan man inte sticka 2 räta 2 aviga och få det att gå ihop i slutet. Så jag letar vidare.

Långtidsminnet är bättre än närminnet. Jag tror mig minnas att vartoftasockorna hade 17 maskor på varje sticka om man gjorde en jämn fördelning. Min stickkänsla säger också att 68 maskor är jättemycket. En av tabellerna har 64 maskor som herrstorlek 45. 56 maskor känns å andra sidan lite lite. Hade jag inte 56 maskor i min vante eller handledsvärmare som blev en aning trång? Det borde ju stå här nånstans på bloggen …

Jag har precis stickat färdig sockor till femåringen. Där var rekommenderat maskantal 52 maskor. Jag gick ner till 48 för mamman ville ha smala skaft. Det är samma maskantal som jag hade för tre år sen till samma barn. En sida rekommenderar 48 maskor som en lämpligt antal att lägga upp för yogasockor till dam. För damer med väldigt smala vrister?

Det slutar med att jag på vinst och förlust lägger upp 64 maskor. Jag har för mig i att det var vad damen i garnaffären la upp när hon stickade sockor till sig själv. I början ser det väldigt stor ut men när jag stickat en bit ser det istället litet ut. Än så länge har jag bara hunnit till resåren. Vi får se hur det blir sen när jag går över till slätstickning. I värsta fall kan jag ta in några maskor extra vid foten som jag gjorde på barnsockorna jag stickade.

När jag kommer hen provar jag på skoj några tuber jag resårstickar på fötter och armar både på mig och på maken. 64 maskor stickat på stickor 3 verkar gå på och passa på både armar och ben både på mig och maken. Tuben som är stickad med 56 på stickor 3,25 passar inte som sockskaft ens åt mig. Lyckligtvis är den tänkt som handledvärmare till mig och där passar den.