Lite funderingar kring det som förhoppningsvis ska bli Mössan.

Gissa hur många gånger jag svurit åt att jag valde det mörklila garnet, järbo alpacka solo
mörklila nr 29128. Det är lite för mörk för att jag ska kunna se och sticka i det i alla lägen. Till exempel ryggläge i sängen i det dåligt upplysta sovrummet. Gärna utan glasögon. Gissa hur sur jag hade blivit om jag hade valt det naturvita visa för tvättmaskinen för att tvätta-garnet som bottenfärg. Jag kanske ska sticka emellan med att försöka sticka i det svarta garnet för att se hur det är att sticka i mörkt garn på riktigt. Gärna med de svarta stickorna när jag hittar dem.

Genom att sticka resårstickning i inviket på mössan undviker jag att kanten rullar sig som den gjorde på pannbandet. Förhoppningsvis blir den lättare att fästa mot mössan. Resårstickning ger förhoppningsvis också en lite elastisk innermössa. Jag är fortfarande osäker på om det maskantal 134 som jag valt är ett rimligt antal. Jag har valt att sticka 1 rät 1 avig resår istället för som jag brukar 2 räta 2 aviga. Det är ganska ovant och jag har svårt att se var jag är och stoppar därför stickningen under närmaste ljuskälla ganska ofta. Till och från blir det fel i alla fall men det gör inte så mycket för det syns inte så mycket i det där mörka garnet. Vem kommer förresten att titta i insidan av min mössa?

Just nu funderar jag på hur långt inviket behöver vara. Min fina bok från antikvariatet ger ingen större ledning. Om man tittar på mössa från Bjuråker till exempel så står det lägg upp 162 maskor rött (eller svart) och sticka 10 cm (… om man vill kan in vikningen göras ända till 20 cm eller helt uteslutas.) Glasklart, eller hur? Den mössa jag stickar bården ifrån har ett invik på 6 cm och den mössa jag ska göra minskningarna från har inget invik alls utan en rullkant eller nåt. Det är svårt att se på bilden och svårt att begripa i mönstret. Jag börjar förstå vad hon menade den där tjejen som ville ha ett sockmönster för nybörjare med alla momenten med. Ett som inte förutsatte att man kunde sticka sockor redan.

Om inte annat är det karaktärsdanande att sticka en evighet insidan innan man får börja med det roliga. Det finns en mössa i boken där man startar med utsidan och stickar den tråkiga insidan i mitten och sen slutar med intagningarna i toppen. Nu fungerar det inte på den mössan jag tänker sticka och hur man än vrider på det så måste man om man vill ha en insida sticka den förr eller senare i alla fall. I bästa fall kommer mössan inte att vara stickig så jag slipper fodra den i alla fall. När karaktären sviker provstickar jag mönstret på det som kanske blir en vante istället. Jag måste visserligen sticka 10 cm mudd på den också innan jag börjar med mönstret men 10 cm över 56 maskor 2 räta 2 aviga går mycket fortare än 1 rät 1 avig över 134 maskor.

Jag vet nu att mönstret blir ca 10 cm högt. Sen är frågan hur hög upp på mössan mönstret ska börja. Jag vet att jag stickar lösare när jag stickar med flera färger än när jag stickar med bara en färg. Frågan är hur min rätstickning är i förhållande till min resår 1 rät 1 avig? Jag tänkte sticka några varv rätstickning på insidan innan det aviga vikvarvet och sen några varv rätstickning i en färg innan 08-mönstret börjar. Jag kommer alltså ha en i jämförelse med mönstret hårdare och förmodligen stum nederkant. Så stumt det nu blir i fluffigt garn.

Efter en evighet på ungefär 11 cm, jag helt övertygad om att det minst 20 cm eller i alla fall 15, så stickar jag över det hela på en lång rundsticka för att prova. Jag har tyvärr tappat räkningen på antal varv men den är som sagt ungefär 11 cm lång och ungefär 50 cm i omkrets. Jag provar den runt huvudet och den känns både för stor och för trång. Häpp! Förhoppningsvis blir den bra. Även maken provar den och jag intalar honom mycket strängt att mössan är till mig, inte till honom.

Efter att han funderat lite hit och dit bestämmer jag mig för att 08mönstret ska ritas om. Jag vill ha hål i mina åttor. Maken som har öga för det grafiska och bildmässiga hjälper till. Snart har vi kommit ganska långt från det mönstret som är på min provvante. Ska jag sticka en till likadan vante som provvanten i alla fall sen när vi väl lagt fast det ändrande mönstret eller ska jag göra två nya vantar med rätt mönster? Vi får se hur länge armen och axeln håller. Det känns lite läskigt att börja stick skarpt på mössan utan att ha provat på benvärmaren först men lite vågad måste man ju vara. I och jag med att jag ändrar mönstret kan jag också lägga ut hela mitt mönster som nu är mitt eget med inspiration av diverse mössor.

Vid början av 08-mönstret väger jag nystanen. 16 gram med banderoll kvar i det lila som jag stickat innermössan (12+1+1 cm +vikvarv) av. 45 gram kvar av det vita nystanet som jag stickat 2 × 08-mönster + bakgrund på vikcykelvanten. Det är 50 grams nystan från början. Måste väga ett nytt, opåbörjat för att se hur mycket ett sånt väger. Mina 100 grams big fabel vägde 99 gram nästan allihop och det var med banderollen kvar. Väger garn olika beroende på luftfuktigheten, precis som mjöl gör?