Mina semestersticknings sockor var med på semestern i år igen.Tyvärr hann jag inte alls så långt som jag skulle på dem. Jag satt där på min fina förstukvist och stickade från 28 till 34 varv (36 skulle det visa sig senare). Sen skulle jag bara göra hälminskningarna. Bara för att upptäcka att jag hade inte den minsta aning om hur man gör. Totalt bortblåst ur skallen.

Inte hade jag tagit med mig nåt papper på hur man gör för det trodde jag jag visste. Det låg hemma nånstans. Väl hemkommen så visade det sig att nånstans inte var så lätt hittat. Nu har jag hållit på och harvat på de där sockorna i snart två år så det är inget snabbt projekt. Att riva och röja omkring på bordet i sovrummet och ställa till för Rasmus bara för att jag tror att mitt mönster ligger där var kändes som en väldigt dålig idé. Då var det bättre att vänta tills mönstret så småningom skulle flyta upp. För det kommer det att göra förr eller senare. Och det är ju inte som om sockorna är det enda stickprojekt jag håller på med.

Efter mycket letande hittade jag att jag faktiskt skrivit upp hur jag ska göra här på bloggen. själva apperslappen är i skrivande stund fortfarande borta. Udda antal kantmaskor. Två tillsammans rät i bakre maskbågen i rät maska på rätsidan sen vänd och lyft avigt. I slutet av det förkortade aviga varvet två aviga tillsammans 1 avig sen vänd.

Så med näsan och stickningen intryckt under en ikeaspotlight istället för julisol eller novembersol på verandan så fixade jag tio varv hälmiskningar. När det var gjort så var det bara att skaffa sig nya maskor igen. Symmetridjuren var väldigt snälla och gick med på 18 maskor på ena sidan och 17 maskor på andra sidan. Dessutom 18-17 på samma sida symmetriskt och inte spegelsymmetriskt.

Mycket nöjd och glad skulle jag därefter börja med nya minskningar bara för att upptäcka att jag inte kommer ihåg hur man gör dem heller. Den här gången hade jag inte skrivit upp det i något blogginlägg vad jag kunde hitta. Jag har ju något hum om hur man ska göra. I slutet av den ena stickan och början av den andra. Två tillsammans på en stället och en öhpt på andra stället. Men vilket ställe var vilket? Enligt damen som dissekerat sockans anatomi spelar det ingen roll var på varvet man gör intagning bara de blir av men nu var jag ute efter att skapa mig ett grundmönster som funkar.

Rätt metod är. Sticka tills det återstår 3 maskor på sticka 1. Sticka ihop 2 maskor rätt utan krångel sticka 1 maska. På sticka 4 sticka först 1 maska, gör sen en öhpt. (Öhpt är: lyft 1 maska rät, sticka 1 maska, dra den lyfta maskan över den stickade.)Dessa minskningar stickas vart annat varv tills man har lika många maskor på stickan som man hade innan man började med hälkrånglet. I mitt fall 17 den här gången.

Här infaller panik igen.Symmetridjuren är förvisso snälla men inte hur snälla som helst utan de kräver att jag gör rätt nu när det stämmer så bra i början. Jag har trollat bort den där artonde extra maskan och har nu prydligt 4 stickor med 17 maskor var på plus en sticka med 24 maskor på. Matematiskt så är det de 24 maskorna som ska reduceras bort. Sticktekniskt ska det ske i slutet och början av de upplockade maskorna och de 24 maskorna ska fördelas 12+12 på sticka 1 och 4 med sina kompisar.

Lite mer matematik ger att 24 delat i 2 ger 12 som tidigare. Det minsknings 2 maskor varje minskningsvarv, vilket ger 12 minskningsvarv. Men nu skulle minskningarna ske vartannat varv så då är vi tillbaka till 24 igen. 24 varv är många varv. Det finns inte en chans att jag ska kunna klara av att sticka 2×24 varv i ett svep utan att lägga ifrån mig arbetet. Helst vill jag ju kunna resa runt med den på tunnelbana och buss och tåg utan att tappa bort mig i minskandet. Det är då det gäller att komma ihåg vad jag faktiskt har i hjärnan om hur man håller reda på var man är. Tricket är att inte sticka varvet runt och tillbaka till mitt bak eller mitt under. Bryter man varvet och lägger ifrån sig stickningen mellan sticka 2 och 3 är det jättelätt (nåja, ganska lätt) att räkna maskorna på sticka 1 och 4 och konstatera om de är lika många eller olika många. Vid lika många så håller man på med ett mellan varv och sak minsa på nästa, vid olika många så ska det minskas när jag kommer till sticka 4.