[bild]

Gardinen på plats.

[bild]

Klippa bort den befintliga upphägningen

[bild]

Nåla och sy fast den nya

[bild]

Titta så fint det blir

[bild]

Trots att gardinbandet var tämligen liksidigt bestämde vi oss i alla fall för att ett håll var upp

[bild]

Rasmus är lång och stadig på foten och duktig på att klättra, bra egenskaper för en gardinuppsättare

Det är väldigt praktiskt med garderober i sovrummet. För att få plats med garderoberna var vi tvungna att vända sängen 90 grader. Då uppstod ett övergående med upprepat fenomen av solstrålar för mig som sover länge på mornar och har ytterplats i sängen. Höst och vår när solen går i halvhög bana letar det solstrålar där trådarna går i persiennerna.

Ganska tidigt uppstod tankar om att lösa detta med hjälp av gardiner. Nu är sovrumsväggen den enda vägg vi egen gjort nånting åt i lägenheten så både Rasmus och vår borra väggen-kille Magnus vet att den tapetserade innerväggen i princip bara består av en tapet på pappskiva. Den kommer inte att hålla för en gardinstång med rejäl gardin och det vore ju synd på den fina nytapetserade väggen.

Jag hade idéer om att man kunde sätta en gardinstång mellan de två andra väggarna. En expanderstång som skruvades fast ungefär som man gör med en stång till duschdraperiet i ett badrum. Men sovrummet är ganska brett så det hade inte funkat. Lösningen kom genom att Magnus skaffade lägenhet och hittade gardinstänger som man skruvar fast i taket.

Så vi köpte gardinstänger och gardiner på Ikea och var glada och nöjda. Gardinstängerna kom upp ganska snart men tyvärr var de gardiner vi köpte inte kompatibla med gardinstången men inget som inte kunde fixas med lite händighet och en symaskin.

Vi sprättade upp sömmen i den befintliga överkanten. Sydde en sicksacksöm där den gamla sömmen gått. Klippte bort den befintliga upphängningsanordningen något ovanför sicksacksömmen. Vek ner denna nya överkant, nålade fast och sydde på ett gardin upphängningsband av rätt sort. Jag blev väldigt förtjust i detta multitypband. Alla som sytt i ett gardin upphängningsband uppochner räcker upp en symaskin. Trots att det var tämligen liksidigt bestämde vi oss i alla fall för att en sida var upp.

Nu låter det här som om det var en snabb process. Det var det naturligtvis inte. Så när vi äntligen fått alla saker på rätt plats vara krokarna, de där som lilla l kallade gem, som skulle vara mellan gardin och gardinstång försvunna. Det struntade vi glatt i och hängde upp gardinen i alla fall. Jag har lång erfarenhet av att hänga upp gardiner i eller med det som finns.