Efter att samlat kraft och mod tog jag min till Hemslöjdens butik på Norrlandsgatan i Stockholm. Jag hade inte så stora förhoppningar om att de skulle kunna hjälpa mig som kanske framgått. Damen i butiken var väldigt kunnig och hjälpsam men kunde i alla fall i sluten inte hjälpa mig med mer än att hon hänvisade till att det kanske fanns ett dräktråd och hon visste att det hade funnits en hemslöjdskonsulent eller dräktkonsulent men var osäker på om det fortfarande fanns en. Hon berättade att det tidigare funnits en sådan butik jag efterfrågat men den hade lagts ner nån gång på sextiotalet eller sjuttiotalet. Hon trodde den hade legat på Drottninggatan. Hon förklarade att den butik vi besökte visserligen är hemslöjden men ändå inte. De ägnar sig mest åt försäljning av färdiga produkter. Det fanns lite garn och metervara från svenska företag och några små gör det själv-kit.

När vi ändå var stan tog vi en promenad längs Kungsgatan upp till Drottninggatan med ett stopp på tygaffären på Sveavägen för att titta på tygbitar och på Gallerix för att handla affischlister. På Alfa antikvariat tröstköpte jag en bok från 1980 med titeln Sticka med hemslöjden. Med hjälpa av den, de smånystan jag köpte i Nås i somras samt industrispionage på svärmors mössa har jag nog tillräckligt med information för att sticka den mössa jag vill ha. Synd bara att min arm längre håller för stickning. Men jag får väl klappa garn och bok tills det går över.

Väl hemma efter denna blandade utflykt bestämde jag mig för att försöka andra kanaler än hembygdsförening och hemslöjd. Jag skrev ett inlägg i facebookgruppen Vi som gillar folkdräkter och undrade om någon visste något om Brännkyrkadräkten. Den första kommentaren är från en dam som upplyser mig att dräkten har ju några tanter hittat på och råder mig att ta en annan dräkt för Sörmland. Som jag skrivit tidigare så är dräkturvalet om man ska välja dokumenterad dräkt från Sörmland något begränsat, Vingåker eller Sorunda. Tråden utvecklar sig ganska snabbt till pajkastning mellan denna dam och andra människor. Istället för att avbryta tog jag fram jordnötsringarna och tittade på en TV-deckare tills de lugnat ner sig.

Något svar i tråden skrev jag inte förrän dan därpå när maken roar sig med att laga min cykel. Jag vet inte vem av oss som drog nitlotten han som fick min kärvade cykel på sin lott eller jag som än en gång ska tröga mig igenom en tråd innehållande vettiga länkar till bloggar och föreningar blandat med “information” om troll och spam och en länk till P1 och ett program om lättkränkthet.

När cykel var lagad tog vi i alla fall den planerade cykelturen till hembygdsgården. Inte för att vi egentligen trodde att någon skulle vara där utan mer för att jag skulle hitta dit på cykel. Vi kollade runt lite och fotade huset och infoskyltar när det dök upp en dam i bil och frågade om vi beundrade det fina huset. Ja, sa vi, att det gjorde vi och vi vill gärna veta mer om huset och föreningen. Det visade sig att hon var medlem i förening och erbjöd sig att hämta material och visa oss lite av huset. Just nu var hade föreningen sommarlov och huset höll på att fixas med men vi fick komma in och titta och fota de dockor med dräkter på som fanns utställda.

Nu har jag etablerat en första kontakt med föreningen och vet att den fortfarande har sommarlov. I sinom tid kommer de nog igång med sin verksamhet och jag kan besöka dem under mer ordnade former och de kommer nog att hitta min medlemsansökan.