Jag ska bara sy i det där bandet. Dessutom är jag ute i god tid med mitt ska bara. Jag blir påmind på facebook av en dam som konstaterar att hon inte använt sin dräkt sen hon gifte sig för att hon inte har något att ha på huvudet som lämpar sig för hennes civilstatus. Hon har dessutom en dräkt som är ganska utsatt för dräpoattacker. Å andra sidan har hon en av de vanligaste dräkterna som är något av en sverigedräkt jämte det som är sverigedräkten och det är väldigt många som bär den utan att ha en susning om hur det ska vara.

Min hätta sitter på lite dåligt och jag ska sy i band i den. Den flaxade ju av huvudet då för två år sen när vi var på väg till ett bröllop med folk som har koll. Sen har projektet legat i vänta på inspiration. Jag använder ju oftast min dräkt i skolavslutningssammanhang och då har jag naturligtvis teknologmössa på huvudet. I andra sammanhang har folk sällan kolla och jag går barhuvad eller har nåt annat på huvudet. Det har varit röd filthatt vid ett bröllop och förra året på nationaldagen hade jag min nya rosa stråhatt. Båda är egentligen helt ok och helt rätt men nu ska jag iväg på nationaldagsfirande där jag bör ha en något huvudet och detta bör vara något mer folkdräktsaktigt. Alltså dax för de där banden eller hällorna att sätt hårnålar i.

Inte fan låg det nån hätta med dräkten. Så gick det med den modifieringen. Det blir till att modifiera ihop en ny hätta istället. Men man får vara glad för det lilla eller idet här fallet det stora. Det låg i alla fall minst en särk med dräkten. Jag har varit med om att det plötsligt är dräkt påbjudet och jag bara ska gå igenom allt så det är helt och rent och så finns det ingen särk. Att idiotsy en särk är inte lika roligt och lättgjort som att sy en ny hätta. Jo, jag vet för jag har råkat ut för plötsligt försvunnen hätta en gång tidigare.

Nåja det är bara att bita i det sura äpplet och sy en ny hätta igen. Först grubblade jag över var den där biteb vitt linnetyg jag vet att jag har ligger. Sen föll ett av min föräldrars gamla överlakan ur gömmorna. Då fick jag idén att sy en bomullshätta istället. Då skulle det bli en till av en annan sort än den jag redan har. Lite påbyggnad istället för samma likadan som förra gången.

Fortfarande gott om tid. Det är ju bara att ta fram mönsterpärmen. Men det var det inte den stod inte på sin plats. Rasmus städade stora delar av tygbitsrummet åt min i jakten på pärmen. Det tog sin lilla tid. När pärmen äntligen kom fram och jag satte mig ner för att rita av mönstret såg mönstret konstigt ut. Jag började läsa och titta lite noggrannare dan efter när jag var mer vaken. Då insåg jag att rätt mönster är försvunnet ur pärmen. Kvar är dock mönstret på en annan hätta samt sömnadsbeskrivningen till båda hättorna. Förhoppningsvis klarar jag mig med det som finns i pärmen och det som finns i skallen sen tidigare sömnad av hätta. Men nu är det inte gott om tid längre. Ur städande av tygbitsrum ramlar i alla fall mer lakan att sy av så om det inte är gott om tid så är det i alla fall gott om tyg att experimentera med.

Med så gott om tyg sätter jag ingång att sy den lilla hättan som det både finns mönster och beskrivning till. När jag läser texten noga står det dessutom att denna kan behöva fästas med hårnålar för att sitta kvar. Hur detta ska gå till eller var dessa nålar ska fästas framgår tyvärr inte. Så jag får hitta på något på vägen.