Rubriken är tagen från en kampanj som skymtar förbi. Först begriper jag inte vilka som står bakom reklamen. Sen när jag begriper det så begriper jag inte det hela i alla fall.

De första jag undrar är om de vill att jag ska lära min garderob att spela gitarr eller nåt. Att lära den sticka eller virka verkar lite kontraproduktivt för då skulle den bara fylla sig själv med mer kläder. Att ta med garderoben ut på cykeltur gör sig inte med de cykelbanor som finns idag. Min garderob är 80 centimeter bred, över 2 meter hög och 60 centimeter djup.

Jag tror alltså rätt länge, även efter att ha läst en stund på kampanjens hemsida att det handlar om den fysiska stora möbeln som upptar nästan lika stor del som av sovrummet som sängen gör. Sovrummet var luftigare med garderoben i arbetsrummet men det är lite obekvämt att ta sig genom två hallar och vardagsrum eller två hallar och köket för att nå fram till klädförrådet på morronen. Dessutom förtogs effekten av det fina valvet mellan arbetsrum och vardagsrum något av att det delvis var igenstängt av sagda garderob.

Det handlar alltså om garderob som i de plagg man äger. Jag målet med övningen är nog att man ska optimera sin garderob. Det eller rättare sagt den som ska aktiveras är personen som äger kläder. Jag hade fortfarande tyckt det vore bättre om det var kläderna som var den aktiva parten . Tänkt dig tvättlappar som sprättar ur sig själv, byxor som lägger upp sig, knappar som känner av att de är lite slösa och fixar till det. En sån garderob vill jag ha. För att inte tala om den självtvättande garderoben. Kläder känner själva på sig att de är lite lortiga och väljer att vädra sig eller vattentvätta sig beroende på vad som verkar lämpligast. De ska naturligtvis sen återgå till sin plats i lådor och skåp.

Jag är ju klädgalning så jag läser nyfiket för att få lite tips. Nånstans i början av tipsen och råden går det lite illa för de har inte insett hur mycket kläder en människa kan ha. Det börjar fint med rådet använd. Sen kommer vårda och rensa. So far so good. Sen kommer Sträva alltid efter att återanvända. Jag är med. Man får inte slänga användbara kläder lika lite som man får slänga böcker i min värld. Det är liksom det som är problemet. Det är därför det ser ut som det gör hemma hos oss, man får aldrig slänga nåt som kanske kan bli användbart. Vi körde återvinner och återanvändning redan innan det blev modernt igen.

Jag kommer alltså igenom ingressen i denna steg för steg-instruktion. Det är den del med använd, vårda, rensa, återanvända. Sen kommer själva stegen. Jag hinner halvvägs genom steg 1 innan jag är här och skriver istället. Steg ett heter inventering. Jo det låter ju vettigt och bra men sättet de tycker att man ska göra det på får mig att inse att de har ingen susning om hur mycket kläder en människa ha. Deras förslag är: Sök igenom alla garderober, byråer och lådor med kläder som du har hemma. Lägg upp alla kläder för att se vad du har; Mer än så hinner jag inte. Jag funderar på var jag skulle kunna lägga upp alla kläder och hur det skulle bli. Jag skulle för det första inte få nån överblick alls. Halva vardagsrummet är som det är nu redan fullt med flyttkartonger med diverse kläder. Det ligger diverse lösa kanske användbara kläder i vardagsrummet. Jag är ganska säker på att vi skulle kunna fylla hela vardagsrummet och då menar jag verkligen hela vardagsrummet golv till tak alla kvadratmeterna med kläder. Om jag skulle få nån överblick över alla kläder samtidigt skulle det nog behövas närliggande Årstafältet och flygfoto.