Andra tröjträffen blir precis så tålamodsprövande som jag befarade att kursen skulle bli. Efter sju sorger och åtta bedrövelser får jag ihop ett härke som ska bli framstycke och bakstycke på tröjan Det har gått åt mycket mer garn än vad som sas från början och garnaffärsdamen börjar inse att jag hade rätt. Den här kursen är vi två stycken hård stickare som stickar långa tröjor och vi kommer att överskrida den beräknade garnåtgången med många nystan. Jag har som vanligt lyckas pricka en färg som är på utgående. Nånstans på vägen lyckas jag dessutom slarva bort ett eller två av mina dyrbara nystan. Kanske är de instickade i den långa tub jag trots allt har med mig.

På nåt sätt kommer vi på kant med tröjfröken fast det inte alls är hennes fel att vi vi stickat (för)långa tröjor och därför drar över garngränsen. Det borde ju vara en sak mellan garnaffären och oss att vi behöver mer garn till själva kroppen eller till lite längre ärmar. Instruktionerna var ju att sticka så långt som ni vill ha tröjan upp till ganska tajt under ärmhålen. Min är väl 15 centimeter längre än de beräknade 40. Jag förklara att jag tänker inte lägga ner jobb på att sticka en tröja till mig som jag sen inte kommer att använda för jag tycker den är för kort och det håller de ju med om.

Däremot tycker jag att tröjfröken borde kunna svara på hur många nystan det normalt sett går åt till en ärm eller till fram och bakstycke eller till oket. Det är hon som har hittat på mönstret och hon har hållit kursen minst två gånger tidigare. Jag frågade hur mycket det gick åt till oket för att kunna gör en garnbedömning. Jag fick nåt slags luddigt svar om att det var 25 varv. Det sa mig inte så mycket. Jag hade hellre velat ha det i nystan. Men hon kanske bara vara trött och förvirrad. Jag var definitivt trött och förvirrad och kanske inte frågade på rätt så att det blev begripligt. Hon verkar ha ett annat tankesätt än vad jag har.

Eftersom ingen kan hjälpa mig att göra en rimlig bedömning av garnåtgången har jag i smyg beställt hela det kvar varade garnlagret av sjögräsgrönt garn från en konkurrentfirma ifall min garnhökare inte skulle få in tillräckligt så att det räcker åt mig. Det kommer att sluta med att jag har en kubikmeter fluffigt stickigt sjögräsgrönt garn över.

Det riktigt tålamodsprövande är dock inte själva stickandet utan samtalsämnena som kommer upp. kvällen innan har vi på stickcaféet talat om hur man försvarar sig man blir angripen på stan. Det är fingrar ögon och öron, det är bryta lillfingrar, vrida sig ur svaga tumgrepp och slutligen trycka in näsan. Man kan tro att det här samtalet är en fortsättning på detta med knäcka rygg på en och och tycka på muskler så det gör ont och sen slutar det med att hen knäckte min nacke fem gånger och det var så skönt. Det handlar om att någon varit hos en naprapat. Det är så skönt och bra och det ena med det tredje. Så länge folk utsätter bara sig själva för farorna är jag med på resonemanget. Om du vill gå till en kotknackare som knådar och knäcker dig är det bara du som går sönder när det går fel. Jag kan väl ha synpunkter på att föder en tveksam bransch och sjunger dess lov men jag har min åsikt klar och håller mig jävligt långt bort. Jag säger vare sig bu eller bä utan försöker öva mig i att var tyst och lyssna. när vi sen kommer in borrelia, malaria och vaccin så är det svårare att hålla tyst men jag lyckas trots allt. Jag funderar på när jag ska ingripa och protestera, när går deras anti över till att var en fara för andra människors liv. Det här med vaccin är en ganska komplicerad historia. Ja, jag är för poliovaccin och vaccin mot röda hud och mässling. Smittkoppor som jag vaccinerades mot i barndomen är idag utrotat. Polio och tuberkulos är som vi rutinmässigt vaccinerad för som barn är och hoppades att de också skulle utrotas är idag på uppåtgående i världen. Däremot skulle jag aldrig vaccinera mig mot säsonginfluensa. Likaså skulle jag nog avstå diverse hepatitvaccin vid utlandsresa och istället hålla mig till kokt hotellmat och låta bli att ha oskyddad sex med främmande personer.

Jag försökte ta reda på vad de jiddrade om när det gällde malaria när jag kom hem. Tyvärr var rapporten 41 sidor lång och ganska inriktad mot läkare. Jag somnade nog mitt i men jag vet en hel del om malaria i alla fall och att den främsta rekommendation idag är myggmedel och skyddande kläder eller bo på ett bra hotell helt enkelt.