[bild]

Såhär kan sockomatik se ut.

Som sagt jag räknar lika mycket som jag stickar på de där sockorna. Även om det är fullt möjligt att repa upp det jag stickat till skillnad från att oklippa tyg så vill jag ju helst inte repa upp. Därför räknar och räknar för att det ska bli rätt från början.

Oftast infaller dessa räkneattacker på nätterna när ljuset har släckt och tystnaden infinner sig och jag borde sova. Framförallt borde den stackars blivande sockägaren få sova för han ska upp tidigt nästa morgon och jobba. Han behöver mörker för att sova och är inte så road av en lysande datorskärm eller sänglampa just då. Jag behöver ju räkna till punkt för att kunna sova och jag har svårt att göra det i huvudet. Att med släckt lampa föra logiskt resonemang högt är heller ingen hit för den av parterna som försöker sova.

Först var det en bedömning på om antalet hälmaskor var rimligt. Sen var det minskning från vad till vrist och var den skulle göras. Sen var det där hattande med var hälen skulle vara. Det enda jag visste var att på grund av mina minskningar från vad till vrist så kunde den inte vara där mönstret tyckte. Dessemellan har jag räknat och provstickat på hur många sidmaskor jag behöver för att få det att återstå 12 hälmaskor när jag är klar.. Nu kommer jag på att jag måste räkna en gång till på det där för mina hälavmaskningar är ju himla glupska.

Om man räknar att deras hälavmaskningar tar en maska per varv i minskning och min tar två så måste jag lägga till ett antal varv nånstans. Antagligen innan jag börjar avmaska? Har jag tänkt rätt då?

Jag hatar det här. Jag har redan sticka två provhälar. Är jag tvungen att göra en till bara för att övertyga mig själv? Men som sagt det är bättre att räkna och stick ett extra prov än att upptäcka när sockan är färdig att det inte blev bra.

Dessutom räknar jag framåt och vet att det kommer att ställa till sig i tån. Jag kommer att vilja göra på samma sätt som jag gjorde med Caspers andra par sockor med maskstyng i tårna för att undvika tåspetsskorstå i sockorna. Lägg till att jag stickar hårt. Kommer det att bli bra att sticka minskningar vart tredje varv?

Så där håller jag på. Fram och tillbaka. Blir det verkligen bra med 48 maskor i foten eller ska det var 52? Ska jag verkligen sätta igång att sticka den andra sockan i det blå garnet bara för att kolla eller ska jag bara sticka en blå socka? Bara för att kolla för den är 48 maskor, för det verkade bra.

Jag borde räkna och fundera på mina egna sockor dessutom. Min evighetssockor som jag stickar på varje sommarsemester i november. Där jag försöker bygga mitt eget grundmönster för jag har massor garn i den sortens i olika färger som ligger och väntar på mig. Man ska vara väldigt väldigt snäll mot mig om jag ska lurars att sticka till nånannan i det garnet. Dessutom ha väldigt små fötter.