Jag har anmält mig till två stickkurser nu i vår. Den ena för att jag vill gå den och den andra för att min kompis vill lära sig sticka och jag tänkte hänga på så hon slipper gå ensam. Sen återstår att se om min kompis har anmält sig till kursen och fått en plats. Jag var också sen i min anmälan men har förhoppningsvis fått en plats.

Kursledaren för nybörjarstickningen var på stickcaféet i kväll. Hon är helt i linje med garnaffärens profil. Det vill säga lite för helylle för att jag ska tycka det är riktigt hälsosamt. Det är egentligen inte det hon säger utan sättet hon säger det på som stör mig. Jag brukar själv göra precis det påpekandet hon gör, nämligen att bambugarn inte alls är så naturligt och oproblematiskt och ekologiskt som vissa vill göra gällande. Däremot brukar jag inte använda just de orden hon använde. Sen sprutar man ut det i gift, säger hon. Utan att närmare redogöra för vad detta gift är eller hur det hanteras. Sen går hon vidare och påstår att även bland annat mjölkgarnet görs på samma sätt. Hon nämner några mer typer av garn men jag kommer bara ihåg mjölk. Efter det kommer det en utgjutning om hur olämpligt det är med superwash behandlat garn. Här griper faktiskt en av de andra in och säger att det är ganska praktiskt att kunna kör sakerna i tvättmaskinen. Men nu är hon riktigt i gasen och ger sig på att det syntet inblandat i sockgarnerna. För att inte tala om akrylgarner det är ju bara PLAST. Här säger en annan stickbesökare ifrån och tycker att, men vad har man för val om man inte klarar av ull som sticks.

Jag håller med om att folk som tillskriver bambu alla möjliga egenskaper ska få reda på att en del av de här egenskaperna kanske inte överlever den behandling man ger trämassan för att göra garn av den. Man kan alltså göra garn direkt av bambu på samma sätt som jag garn av lin eller hampa. Det vill säga direkt av fibrerna. Garnet blir ganska likt garn av hampa eller lin, ett ganska strävt garn. Den sköna mysiga bambugarnet eller bambutyget är viskos gjort på bamburåvara. Där har man kokat trämassan och sen sprutat ut dem genom munstycken precis som kurstanten beskrev. Det är ganska mycket kemikalier som används och de ska helst inte komma i kontakt med människor eller ut i natur under okontrollerade former. Att lite allmänt sådär säga GIFT får mig att le lite. Det kan ju vara bra som kort förklaring men vatten är också giftigt om man får för mycket av det.

Hur det var med sockgarnet och dess behandling vet jag inte . Jag har inte grävt och kollat så mycket på det i natt. Det får blir till en annan gång. Fröken tog upp det lite när vi gick sockkursen och pratade om garner. Då pratade vi om ullgarn som går att tova och superwashgarnet som inte går att tova men som man i gengäld då kan köra i tvättmaskinen. Att sockgarn oftast har en viss procent akryl inblandat efter som sockar av ren ull slits väldigt fort.

Just igår var det inte jag som behövde säga något. Det fanns fler som tyckte som jag när det gällde garnet. Däremot haltade akryltantens argument lite. Även här har jag glömt vad hon hade för förstaargument för jag triggade naturligtvis på det ord som triggar mig mest och glömde resten. Hon hasplade ur sig något om att vad spelar det för roll med akryl när vi ju har kärnkraft och annan skit. Jag vände mig inte om så jag vet lyckligtvis inte vem som sa det och jag lyckades hålla tyst och inte säga något dumt. Jag insåg att om jag skulle säga kärnkraft är bra så skulle jag kanske göra mig ovän med kanske min enda akrylgarnsvän i sällskapet.

Jag hoppas naturligtvis lära mig något om stickning på nybörjarkursen i stickning fast jag egentligen inte alls är någon nybörjare egentligen. Jag får väl presentera mig som falsk nybörjare som inte stickat på 20 år och de kommit nya metoder och tekniker sen dess så jag bör börja från början. Sockkursen gav väldigt mycket trots att jag trodde att jag kunde sticka sockor och bara behövde lie hjälp med hälen. Jag hoppas tröjkursen blir lika givande. Men jag tror att tröjkursen precis som sockkursen kommer att bli en kurs i tålamod och att lära mig hålla tand för tunga också.