[bild]

Färdiga sockor

Herrsockor med långa skaft storlek 45

Garn: Drops Big fabel print

Stickor: Drops 4,5 mm metallstrumpstickor (av nån anledning står det drops på förpackningen med addi på stickorna)

Enligt drops är det ett stickor 4-garn. Jag har provstickat i stickor 4 (håller på med blå lite mindre sockor). Det blir med mitt handlag väldigt kompakt så jag har precis som med vanlig fabel gått upp ett halvt nummer i stickstorlek. Jag hade kanske gått upp mer i stickstorlek om det inte var så att jag hade favortstickor i storlek nr 4,5

Det mönster som jag utgår ifrån är Drops eget men jag är inte riktigt övertygad om det är ett bra mönster. Jag ska konferera lite till med sockstickkursfröken och göra några provstickningar till. Redan nu vet jag att jag kommer göra vadminskningarna på skaftet annorlunda. Dessa ska ske i tre etapper. Förmodligen kommer jag att göra hälen annorlunda för att få till det med rätt antal maskor enligt mönstret.

Upplägg: 65 maskor på strumpstickor nr 4,5. Fördelat på 4 stickor enligt 15, 20 15 15 på den ena socka och 15 15 20 15 på den andra.

Skaft: Resårstickning 2 räta 3 aviga i 69 varv = 23 cm. (Borde vara 25 enligt mig med tanke på att jag förmodligen har 30 varv =10 cm men det kan var felmätt eller felräknat eller feltänkt nånstans. Huvudsaken är att skaften är lika långa som varandra.) därefter minskning för vaden enligt följande.
Vadminskingar: På höger socka stickas de två högra av de tre aviga ihop vid minskning. På vänster socka stickas de två vänstra maskorna ihop vid minskning.

Mina vadminskningar sker efter 70 varv, 5 minskningar fördelat var tredje avig “kolumn”. Det vill säga 1 minskning var i kolumn 1, 4, 7, 10 och 13. Minskningarna sker i samma kolumner på båda sockorna men på höger socka sticka det två första tillsammans och sen en avig men på den vänstra sockan sticka det först en avig och sen två tillsammans.
På varv 80 görs fyra minskningar fördelat i var tredje kolumn. På höger socka sker minskningar i kolumn 2, 5, 8 och 11. På vänster socka sker minskningar i kolumn 3, 6, 9 och 12.
På varv 90 gör 4 minskningar i återstående kolumner. På höger socka i kolumn 3, 6, 9 och 12. På vänster socka i kolumn 2, 5, 8 och 11.
Efter minskningarna ska det finnas totalt 52 maskor på stickorna.
(Om man inte är så spegelsymmetriskt besatt som jag är kan man hoppa över det där med höger och vänster socka och höger och vänster sida av kolumnen och bara göra avmaskningar i de aviga partierna som man vill för att få ner antalet maskor till två i varje kolumn.)

Fortsätt resårstickning 2 räta 2 aviga till skaftet är lagom långt

Ett mindre missöde inträffar. På högersockan är det helt plötslig knut på garnet. Garnet är skarvat med en prydlig knut från fabrik.Jag är ingen fan av att fästa trådar så jag bestämmer mig för att byta till nytt nystan trots att det enligt vågen är 25 gram det vill säga ungefär ett fjärdedels nystan kvar. Att skarva genom att sticka i dubbelt garn är inte att tänka på tror jag. Jag kan inte riktigt den där tekniken att tesa eller vad hon kallade det på stickcafét än så det blir skarva och fästa som vanligt. Jag passar på att väga lite när jag ändå håller på och fixar. Tyvärr har jag tappat bort pappret med vad stickorna väger så jag kan inte räkna ut vad skaftet utan stickor så här långt väger. Det skulle kunna ge en ledning till om ett nystan till kommer att räcka eller om jag kommer att få skarva en gång till i foten.

Skaft stickat 91 varv väger 107 gram med fyra stickor stålstickor och liten lila stickräknare.
Det som är kvar i nystanet väger 25 gram så gissningsvis väger skaftet så här långt, precis efter sista vadminskningen 75 gram
Det nya nystanet väger 99 gram
Det andra skaftet med stålstickor och garn och stor gul stickräknare väger 132 gram med 4 stickor och 140 med fem stickor så stickorna borde nog väga 32 gram.

Vid 120 varv är båda skaften precis som de ska vara 40 cm långa. Jag drar in en livlina för att ha som backsäkring om det skulle skita sig längre fram. En livlina eller räddningslina är en tunnare tråd som ligger i maskorna runt ett varv. Enligt uppgift ska maskorna stanna på tråden när det skiter sig och man måste repa upp. Då ska man alltså ha ett varv med säkrade maskor som (lätt) ska kunnas plocka upp. Lyckligtvis har jag aldrig behövt göra den manövern. Jag använder på rekommendation från nån tandtråd som livlina. Jag tycker det är enklast att dra den maska för maska med virknål från vänster till höger. Här använde jag min lilla 2,0 virknål som har ett rejält skaft.

Min tanke var att göra skaftet ett nystan lång och byta nystan vid hälen nånstans. Nu sket sig denna strategi på grund att knuten i det ena nystanet. Det andrar stickar jag på i och hann 7 varv efter livlinan så den livlinan hamnade kanske onödigt högt upp. Jag funderar på att dra in en till antingen helt eller delvis bara i hälen men det är trots allt lite krångel att få den på plats och jag vet inte hur jag får lös den på ett bra sätt ur hälen så jag får se hur jag gör.

Häl: När skaftet är lagom långt i mitt fall efter 127 varv, 44 cm börjat hälen stickas. Jag stickar trefjärdedels varv och skiftar maskor. De här sockorna ska ha resårstickning på ovansidan foten så jag stickar resårstickning. De första tolv maskorna på sticka 1 som vanligt resår två räta två aviga. På sticka 2 ska det vara 16 maskor. Antingen är det redan 15 maskor som på höger socka eller så stickas det över 4 maskor från sticka 3. Börja med 2 räta slutar med två aviga. Här kommer mitt fram på sockan att vara, mitt mellan de två aviga maskorna. På sticka 3 ska det vara 14 maskor börjar med två räta och slutar med två räta. De sista två räta får man från sticka 4 som nu har 10 maskor. Här börjar hälen. Sticka de 10 maskorna rät och ytterligare en från sticka 1. Sätt i mittmarkering att mäta och räkna från. Stick slätstickning över sticka 4 och 1. Enligt mönstret ska det vara ett antal cm. Jag stickar istället efter principen hällapp är lika många varv hög som antalet maskor jag stickar över. Min hällapp är därför 22 varv som gör att den blir 6,5 cm istället för mönstrets 6 cm. Jag vet inte hur jag räknar dessa varv för sen är jag tvungen att sticka tillbaka för att komma och gör hälminskningarna från rätt håll dvs börja från rätsidan för att få det att gå ihop på slutet. Dessutom kommer jag att sticka hälminskningar enligt den metod jag lär mig på sockstickningskursen. Jag siktar mot att ha det av mönstret givna slutantalet 12 maskor efter hälminskningar. Det får jag genom att sticka med 9 kantmaskor vilket nog skulle betyda 4 mittmaskor men sen är det en glupsk Bettan och Bosse. Så trots att jag kör med 9 kantmaskor mot mönstrets rekommenderade 6 så kommer min hälminskning bara att vara 8 varv mot originalmönstrets 10 varv så jag kan kanske kvitta de där varven och halvcentimetern mot varandra.
På varv 24 sätter jag en markör i vänstra mittmaskan och börjar med hälminsningar. Jag stickar med 9 kantmaskor. Alltså 9 maskor kvar från slutet 2 räta tillsammans i bakre maskbågen 1 rät maska, vänd. Lyft första maskan avigt, sticka avigt till det återstår 9 maskor, 2 aviga tillsammans 1 avig maska, vänd. Lyft första manskan, sticka nästan fram till “hålet/gapet”, sticka ihop två maskor över hålet/gapet sticka en maska, vänd. Lyft första maskan sticka fram till hålet/gapet och ihop två maskor över det och en maska vänd. Upprepa tills kantmaskorna är slut. Då har jag 14 maskor kvar och inte 12. Nu får det bli såhär. För det är i alla fall 14 maskor på båda sockoran så var jag än gjorde fel eller tänkte fel så är det lika på båda. Hälminskningarna blev i alla fall 8 varv som jag trodde att de skulle bli.

Fot Plocka upp 12 maskor på var sida om hällappen. Eftersom jag har 14 maskor kvar sen hälmiskningen har jag nu 16+14=30 som stickas resår och 12+14+12=38 underfotsmaskor. Summa 68 istället för mönstrets 66 men eftersom det ska göras minskningar nu med två maskor vartannat varv så spelar det mindre roll. Med tanke på att jag plockade upp ganska långt in så är det kanske bara en fördel. Min resår börjar och slutar dessutom med två räta istället för två aviga på grund av mina vadminskningar som ligger fördelade.

Troligtvis sätter jag i en märktråd här och den är därifrån jag räknar varven fram till tåavmaskningen. (Kontinuerlig dokumentation är bra att göra.)

Jag minskar vartannat varv till jag har 52 maskor kvar. Alltså lika många som i den smala delen av skaftet och inte 48 maskor som originalmönstret rekommenderar. Minskningarna gör på underfotstickorna med en kantmaska till det återstår 11 maskor på varje underfotssticka. Sen stickar jag med 11 maskor rätstickning på underfotstickorna och 14+16 maskor resårstickning på överfotstickorna där resåren börjar och slutar med två räta maskor. totalt är det

Efter ca 24 cm från nån punkt enligt mönstret och 59 varv från fotens början efter hälminskning och upplock börjar jag med rätstickning för tån. Maskorna omfördelas nu jämt 13+13+13+13 och stickas slätstickning. Tåavmasking vartannat varv med 1 kantmaska enligt mönstret. Jag gör öhpt istället för bakre maskbågen dock. Fem minskningar enligt mönstret. Ger mig 8 maskor på varje sticka.

Sticka ut till ena sidan och för över maskorna på två stickor, 16 maskor på varje sticka, och sy sen ihop sockan med maskstygn.