Men vad står det i mönstret? säger en gäst på stickkaféet när stickfröken undrar hur många maskor det ska vara. Det vet jag inte, säger jag. Men var har du mönstret, har du inget mönster? frågar hon. Jag försöker förklara att det är ett provexemplar och att jag har ett mönster hemma, troligtvis i skrivaren men det får blir som det blir huvudsaken är att det inte blir stora hål i sockorna på sidan. Det spelar ingen roll om det läggs upp 14 eller 20 maskor bara det blir snyggt. Jag kan alltid minska de maskorna sen.

Likadant var det i Linköping. Där hade jag förvisso ett mönster med mig men jag satt och ritade dit lite extra duttar och prickar för att det skulle bli lättare och snyggare att sticka. Kompisen som sitter och stickar ett väldigt komplicerat och intrikat spetsmönster efter ett diagram förklara att hon aldrig skulle våga ändra i ett mönster. Jag skulle aldrig ge mig på att ens försöka sticka ett spetsmönster och anser att hon är en mycket mer erfaren stickaren än mig. Att däremot sticka i bara två färger istället för tre bara för jag slarvat bort det tredje nystanet på ett bra ställe hemma och lägga till maskor av den andra färgen för att undvika långa trådar på baksidan är inget problem i min värld.

Har man bara kommit på hur man ska sticka efter ett mönster är det inga problem att åstadkomma tröjan eller mössan eller vad det är man vill sticka under förutsättning att man stickar ungefär så hårt som det står i mönstret. det liksom bara att lägga upp det antal maskor som mönstret anger och sticka i den antal varv eller centimeter det står. Det som behövs sen är ihärdighet och tålamod.

Jag har inte så mycket tålamod och ihärdighet längre men jag har erfarenhet av stickning trots nästan 20 års uppehåll. Jag vet hur jag gör för att sticka den där tröja två decimeter längre för jag hatar tröjor som är för korta i ärmar och på längden. Jag vet hur jag gör för att minska det snygga men ack så stora dammössemönstret så det blir en bra storlek till mig. I och med att tålamodet tryter så gör jag numer det jag inte gjorde förut, jag provstickar innan jag ger mig på det riktiga projektet. Nu måste jag bara komma ihåg att dokumentera vad jag gör också så det är upprepningsbart. Då menar jag att jag ska kunna sticka en likadan till sen igen utan att behöva repa upp min stickning för att det blir fel.