Upplägg 4*17=68 maskor men fördelat på 16, 20, 16 16 (Jag tror till och med att jag la upp olika på de båda skaften så det var 16 20 16 16 på det ena och 16 16 20 16 på den andra för att jag hade räknat ut att det skulle bli bättre. Varför och vad som skulle bli bättre av det har jag glömt)

Upplagt med det som var kvar från C gröna sockor.

Skaft 20 cm säkringstråd i sista resårvarvet därefter stickat två varv rätstickning

Garnbyte mitt på hälen offrat en bit av de 24 respektive 29 grams nystan jag började med för att få skaften att stämma i färg och för att få garnbytet att stämma i färg. (Det kommer naturligtvis att skita sig sen men det är ett senare problem)

Säkringstråd i varv 27 på hällapp

Hällappen blev 36 varv lång. Skulle ursprungligen ha varit 34 varv enligt lika många varv som maskor-teorin

Det är inte alltid så lätt att veta vad jag gjort och hur jag tänkt när jag tidvis stickat på sockorna en vecka om året. En vecka då jag suttit i en stuga på landet utan nät. Jag trodde ju att hällapen skulle vara 28 varv men sen påpekade sonen att 2×17 faktiskt är 34. Vilket jag hade kunnat räkna ut genom att räkna antalet maskor…. Att stickmarkörens 36 verkligen var antal hällappsvarv och inte antalet varv sen resåren var inte så lätt att veta men hur som haver så är det i alla fall lika många varv på båda sockorna. När jag kollar på sock mönstret från Vartofta säger de 28 varv hällapp. Det har jag på den den första sockan jag stickade men jag tycker det ser lite kort ut.

Häl minskningar resonemang: Enligt Bosse och Bettan-principen så ska det vara ungefär en tredjedel till var person, 11 eller 12 i det här fallet. Enligt Garnbolls-principen Jessica/Katarina-varianten ska det vara udda antal kantmaskor. Enligt Vartoftas mönster ska det vara 15 kantmaskor och 4 mitt maskor. Vartofta vill alltså ha 15 och Jessica skulle nog ta 7 för hon gillar inte att hälen går så långt under eller blir spetsig. Vartofta har också en kortare hällapp på 28 så det kan spela in. Jag vet att jag kompenserade och räknade om på Rasmus Grå Big fabel-sockor just med hälvarv och hälmiskningsvarv. (sen stämde det inte i alla fall men det blev bra ändå.) Mitt val blir 11 kantmaskor. 11+11+12 =34 enligt Bosse och Bettan. Udda maskor enligt Garnbollen och en förhoppning att antalet varv med fler hällappsvarv men färre hälminskningsvarv tar ut varandra jämfört med originalmönstret.

Hälminskningar: Från rätsidan på hällappen, stick räta maskor tills det återstår 11 maskor. 2 maskor tillsammans i bakre maskbågen sticka 1 maska. Vänd. Lyft en maska avigt, sticka aviga maskor tills det återstår 11 maskor. 2 maskor tillsammans avigt 1 avig maska. Vänd. Lyft en maska rät, sticka fram till “hålet”, 2 räta amskor tillsammans i bakre maskbågen “över hålet”, 1 rät maska. Vänd. Lyft en maska avigt, sticka fram till hålet, 2 maskor tillsammans avigt “över hålet” 1 avig maska. Vänd. Fortsätt så tills alla kantmaskor är stickade. Det kommer att bli en maska kvar som stickas. (Jag måste klura vidare på det där med udda och jämna kantmaskor men det här känns i alla fall bättre än hur det blir med jämna kantmaskor.) Totalt är minskning 10 varv och det återstår 24 maskor när den är klar.

Upplockning av maskor längs hällappen. Sticka de 24 maskorna över hällappen. 0-markeringstråd i den vänstra mittmaskan. 18 maskor första sidan, 17 maskor andra sidan.

Sticka ett varv. Börja med fotminskningar. Fotminsningar sker på de maskor som plockades upp längs hällappen.

Sticka fotminskningar till det åter är 68 maskor totalt runt foten. Sticka foten tills den når över lilltån.
Börja med tåminskningar.

Tåminskningar: Stickor numrerade från mitt bak nr 1 undersidan 2 och 3 översidan 4 undersidan. Sticka tills det återstår tre maskor på sticka 1, 2 räta maskor tillsammans, sticka 1 maska. Sticka 2, sticka 1 maska 1 öhpt (överdragshoptagning) sticka stickan ut. Sticka nr som sticka 1, sticka tills det återstår tre maskor 2 räta maskor tillsammans sticka 1 rät maska. sticka nr 4 som sticka nr 2, sticka 1 maska 1 öhpt sticka resten av makorna. Sticka 1 varv utan minskningar. Upprepa dessa varv tills foten är 18 cm lång från där det började stickas runt på fyra stickor igen. Gör minskningar till det återstår 7 maskor på varje sticka. Stick ett varv. Sticka ut till sidan av sockan och sy ihop med maskstygn.

Det är nu det skiter sig med mönsterpassningen precis som jag förutspått. Jag måste bestämma mig för om jag vill att de ska stämma i mönster eller maskor. På sätt och vis är det kanske bra för om jag antecknar här vilken socka som är stickad med vilka stickor så vet jag hur de uppför sig när jag använder dem. Redan nu ser det ut som den som är stickad på de fyrakantiga stickorna blir lite mindre än den som är stickad på de runda stickorna. Efter jämförelse med den tidigare stickade rosa sockan och med provande många gånger med och utan understrumpa bestämmer jag mig för att sy ihop där jag är innan det ena nystanet men inte det andra övergår i svart. Jag har 1,5 meter grönt kvar innan det svarta på den socka som är stickad på de fyrakantiga stickorna och mindre än den andra. På den socka som är stickad med runda stickor är det knappt 40 cm grönt kvar innan det svarta. Jag beslutar mig för att sticka 14 maskor till på den mindre sockan. Jag kan alltid hänvisa till symmetriskäl. Då är de hopsydda spegelsymmetriskt med slutet inåt eller utåt

Hopsyningstråden på den mindre sockan är 99 cem innan hopsyniigen börjar.