Jag hystar in mina handdukar i tvättmaskinen och sätter igång tvättprogram sextio grader med förtvätt.
Maskinen ger mitt tillbaka några siffror som jag tolkar som tidsuppgift. För så brukar tvättmaskiner göra nuförtiden.

Jag har med tiden lärt mig att min tvättmaskin tar tid på sig att tvätta. Det är inte ett problem. Vi har köpt vår tvättmaskin på premisserna att den ska vara stor och svart. Den finns i lägenheten så jag kan ligga i sängen och pilla mig i naveln och titta till den iklädd sängkläder. Den tvättar, jag gör annat. Dessutom behöver jag inte springa upp och ner i trappor och ut på gården.

Sen började jag fundera. I tvättstugan brukade en maskin ta ungefär lika många minuter som gradantalet man önskade. 40 gradersmaskinen tog 40 minuter 60 grader tog en timme. Att min lilla maskin i lägenheten som inte är en industrimaskin på trefas tar längre tid på sig är inte konstigt alls men varför tar den så himla mycket längre tid på sig. När jag tänker efter så tog inte hemtvättmaskinen i Skärholmen så mycket längre tid på sig än tvättstugans. Det var det en timme för en fullastad 60 maskin.

Tidsangivelsen jag fick av min maskin idag var 2.46. Alltså knappt tre timmar för en 60 maskin. Det känns inte rimligt nånstans. Vad är det som gör att det tar som tid? Jag har ingen aning om vad min tvättmaskin har för märkning när det gäller elförbrukning, eller vattenförbrukning eller miljövänlighet. Men intuitivt känns det inte så miljövänligt att den den står där och skvalpar i tre timmar istället för en. Mäter man vattenmängd och el per tidsenhet i i miljövänlighetsmätningarna och genom att dra ut på tiden får man bra värden? Eller ligger miljövänligheten i att det tar så lång tid så vi inte hinner köra mer än en tvättmaskin per kväll på vardagarna.