[bild]

Grötunderlägg

Ibland vill man skryta om det man gjort så man lägger upp bilder på sina alster på social medier. Jag är väldigt nöjd med mina provexemplar av mina glasunderlägg men eftersom jag kanske ska sy flera och ge bort i julklapp vill jag kanske inte direkt visa storlek och skriva ut vad det är på facebook så här två månader före jul. Ibland kan det vara så att jag inte alls vill få “beställningar” på saker som jag gör och då undviker att skriva vad det är eller avslöja storlek genom att fota det bredvid en legobit. Normalt delar jag gärna med mig av mina egenkomponerade mönster så folk som vill kan göra sin egen men att tillverka saker till folk som är beredda att betala ungefär halva materialkostnaden är ingen hit.

Det är ju trevligt att ens vänner vill veta vad det är man försökt sy fast den inte alls framgår av bilden men det är inte alltid så lätt att svara alla gånger. Det här var dessutom en del av en lång pannkakstårta där jag inte orkade dra hela historien. Det korta och något obegripliga svaret hade hade varit: Den ska Rasmus ställa sin tekopp på för han vill byta soffbord i vardagsrummet. Helst av allt ville jag svara med curiosity killed the cat. Vilket i sig hade varit snällare än att säga nyfiken i en strut på svenska fast innebörden är den samma. Dessutom stod det i tråden att det är ett underlägg.

För er som läst så här långt och verkligen är nyfikna kan jag köra hela pannkakstårtan. Det handlar om Katarina och hennes bord. Jag har två soffbord i vardagsrummet. Min pappa gjorde ett antal soffbord. Jag har gett bort och lånat ut ett antal av dessa bord men just de två som jag har kvar kan jag inte välja mellan. Det är lite fånigt att ha två bord och en soffa men nånstans prioriterade vi bokhylla så det blev bara en soffa. Det ska in en fåtölj till, vi ska bara hitta golvet först.

Vi bytte möbler med sonen. De byter möbler lika ofta som jag byter jeans. De köpte en ny soffa och vi fick deras gamla skinnsoffa och vår gamla tygsoffa med ingrott allergiframkallande damm åkte i soporna. Rasmus gjorde i jätteröj i vardagsrummet för att få fram den gamla soffan och in den nya. Tidvis går det faktiskt att sitta i nya soffan. Inte just nu, för nu har jag spridit ut mina kap från syfestivalen i den. Bland annat 15 strumpstickor. Rasmus använde platsen för att sortera fantomentidningar på för ett tag sen. Men om nu soffan skulle vara sittom så vill man kunna ställa ifrån sig saker på ett bord i närheten. Rasmus som till skillnad från mig sitter vid laptoppen ville kunna ställa sin dator på bordet och sitta i soffan och hacka. Därför ville Rasmus byta bord framför soffan till det praktiska bordet. Jag håller med.

Det är ett mycket praktiskt bord det är därför jag har det och inte det snyggare som står hos mina svärföräldrar. Tyvärr har det som alla träbord en lite känslig skiva. Man ska inte ställa glas (eller blomvaser) direkt på skivan då det finns risk för vattenringar. Jag är inte så förtjust i att göra som i köket för att skydda skivan. Bordsfilt och vaxduk passar i köket men i vardagsrummet vill jag se den fina träskivan. Samtidigt är det en bord och ska användas det är inget konstföremål som bara ska betraktas. Mina föräldrar hade det i allrummet och mina ungar har ätit många tvmiddagar på det så det tål ju att användas. Mamma brukade slänga på bordstabletter i plast under tallrikarna och glasunderlägg under glas. Jag är inte så förtjust i bordstabletter av plast som min mamma var. Men som sagt jag har en symaskin. Så lite bordstabletter i tyg ska jag väl kunna sy som man kan lägg under tallrikar eller datorer.

Sen var det det där med Rasmus tekopp. Han använder vad jag skulle vilja betrakta som en lagom stor tekopp eller det kanske heter mugg. Jag är inte så bevandrad i kökstermer som jag är i tygtermer eller möbeltermer. En högst ordinär tekopp som inte alls får plats på eller i ett ordinärt glasunderlägg som är anpassat till delikata likörglas. Nu kan det ju hända att man vill sitta i soffan och hacka med sin laptop på bordet och ett glas likör bredvid men ganska ofta vill man istället ha sin kaffekopp eller tekopp där. Där kaffekopp är en muminmugg. Rasmus tekopp är visserligen stor men att den skulle behöva ett tallriksunderlägg eller en bordstablett är att ta i. Men som sagt jag har en symaskin.

Det blev många tyger som ville följa med hem från syfestivalen. Lite dåligt samvete har jag för jag har ju ett tygbitsrum fullt. Å andra sidan har jag sytt ganska mycket av de tyger jag har haft hemma i år så det var ok att fylla på förrådet. Jag vet att jag har en bit grytlappsmellanlägg hemma men fan vet var, så en bit till som jag än så länge vet var jag har fick följa med hem. Det är som sagt oktober och jag har som vanligt ambitionen att tillverka julklappar. Gärna av de tyger jag nyss köpt för att visa Rasmus att de kommer till användning.

De tyger jag köper på mässan är ganska små och ganska dyra så det gäller att tänka först och klippa sen. Mellanlägget var visserligen dyrt men det var ganska mycket och jag vet att jag har en bit till nånstans. Så med mellanlägget, en bit tyg som jag hade sen förut och en av de nya bitarna som temamässigt passade ihop med den gamla skred jag till verket med att tillverka ett temuggsunderlägg av lagom storlek.

Jag blev som sagt nöjd även om jag ska jobba lite på designen och tillverkningsmetoden. Kompisen som skrev: Snyggt! Men vad använder man det till? har också fått ett svar. Använda och använda. Ibland på sommaren kan det hända att man kokar gröt om då gröten är varm så kan man ha den under sin gröt. Så vad det nu än var tänkt att vara så är det nu ett grötunderlägg.