[bild]

En liten herre

[bild]

Rasmus hjälper till med provningen

Jag gör mitt andra försök att sticka blåbärsmössa till barnbarn. Den här gången går det bättre och mössan blir färdig innan barnet hunnit växa ur den eller passerat stadiet då det blir medveten om kläder och tycker att farmors hemstickade plagg inte är det hippaste man kan ha på sig.

Jag har ju själv ett ganska kluvet förhållande till blåbärsmössor. Dels för att jag tycker att de är ganska töntiga med sin snopp som står rätt upp där på toppen av skallen men samtidigt ganska gulligt. Dels för att blåbär inte alls ser ut sådär.

Det där med att blåbärsmössor och jordgubbsmössor ser töntiga ut kom jag över när (det stackars) brorsbarnet fick en bananmössa. Ja, den såg ut som ni tänker er. Samma underbar mjuka garn med rullkant och passform efter ett lite barnhuvud men istället för det gröna överst var det stickat i en annan gul färg tre stycken blad som skulle föreställa bananskalet. Först trodde jag att det var en kaninmössa men den blekgula färgen i två olika färgställningar en på huvud och en på öronen samt antalet öron, tre stycken, fick mig att inse att det nog skulle föreställa en banan. Ja den var jättesöt och väldigt originell, jag har inte sett någon varken förr eller senare.

Nu kan man ju tycka att mitt andra problem, blåbär ser inte ut sådär, kunde lösas genom att jag stickade en jordgubbsmössa. Jordgubbar ser faktiskt ut som en jordgubbsmössa så det är inte problemet. Problemet är att jag jag vägrar sticka de där prickarna. Jag tror mig inte kunna sticka in en gul tråd med prickar vart sjunde varv utan att det drar sig år något håll. Antingen kommer det bli för hårt eller för löst och jag kommer att bli missnöjd med resultatet.

Nu har Rasmus lovat att om jag stickar en röd mössa kommer han att fixa prickar med gult garn och stoppnål. Det som står mellan mig och en jordgubbsmössa nu är att det röda garnet jag köpte som var rött i affären var väldigt rosa när jag kom hem.

Min andra lösning med blåbärsmössa och jordgubbsmössa utan prickar är jag helt enkelt döper om skapelserna. Den blå mössan med grönt på toppen är helt enkelt en auberginemössa och den röda utan prickar är en tomatmössa. Problem löst.