[bild]

En vimpel med bokstav

[bild]

Provar triangel

[bild]

Provar annan form

[bild]

Utgångspunkt

[bild]

Hjälpruta

[bild]

Mönstret är färdigt

[bild]

En vimpel

[bild]

Ett R från Rasmus byxben

[bild]

Nålar

[bild]

Symaskininställningar

[bild]

Vimpel R och vimpel I båda bokstäverna har samma font i samma storlek

Jag började med att skriva ut en bokstav på ett A4-papper. Eller rättare sagt jag delegerade till min man att välja en lämplig font och skriva ut stort. Vi valde storlek 600 ungefär. Mitt R är 17 cm brett och 16 cm högt. Jag ville ha stora bokstäver så det syns vad det står men det gör också att vimplarna blir ganska stora.

Klipp ut bokstaven ur pappret och lägg på ett mönsterpapper. Vill du flera lika stora vimplar med olika bokstäver börja du konstruera ditt mönster efter den största bokstaven. Se bilder på R och I vimpeln så förstår du varför.

Jag provade med lika olika stil på triangel för att se vad jag tyckte var snyggt och hur stort det skulle bli. Genom att lägga mönsterpappret på skärmattan fick jag ett hjälprutnät. Man kan förstås använda rutigt mönsterpapper men jag hade inget sådant hemma. hjälprutan runt bokstaven en 20 gånger 20 centimeter för jag gillar jämna mått och för att ge mig lite viftmån ifall jag tänkt fel. Sidorna lutar 1 på 3.

Jag valde ett rutigt bottentyg vilken både kan vara till hjälp och stjälp för det här projektet. Bokstaven klippte jag ur ett par byxor.

Jag “nålade” fast bokstaven med fästsprej. Jag satte den så att nederkanten kom där vimplen (osydd) är 25 centimeter bred. Det vill säga betydligt högre upp än den ligger på mönstret. Det var bra med viftmånen i rutan.

Bokstaven sydde jag fast med smal sicksack 2,5 bred och 1,5 i stygnlängd.

Eftersom jag är jag är den naturligtvis fodrad med en likadan baksida för att alla sömmar ska komma på insidan. I:et är bara sicksackat runt kanten.