[bild]

En flaskpudel

[bild]

Men fin svans där bak

[bild]

Jag fick lite mumintrollsvibbar av den här bilden.

(obs! stick eller virkbeskriving ingår inte)

Kommer ni ihåg de här? Flaskpudlarna.

Ett minne från den tiden då göra en pudel betydde något helt annat än idag. När folk idag gör en pudel betyder det att de tar tillbaka det de sagt men det här är vad jag ser framför mig varje gång någon säger hen gjorde en pudel.

Den här skönheten har tillhört en manligt släkting till mig. Jag gissar att det är min pappa men det kan ha varit min morfar eller farfar. Tillverkare är förmodligen min farmor. Den är från slutet av 60-talet.

Jag minns att det var väldigt inne ett tag att göra de här. De tillverkades i alla de grupper av kvinnor min mamma umgicks i. Arbetskamrater, syjuntan och släktingar, alla gjorde flaskpudlar, alla tanter. Det man virkade in var en kvarting. det vill säga en flaska starksprit. Något som knappast betraktades som tantdricka. Man gav sedan bort dessa små konstverk till manliga bekanta i julklapp och födelsedagspresent.

Såhär efteråt kan fundera över hur dessa män som fick dessa presenter kände sig. Å ena sidan fick visserligen sprit av någon som förmodligen sällan gav dem alkohol i vanliga fall. Å andra sidan är kanske inte denna bollprydda skapelse det mest macho som man kan tänkas få. Jag har svårt att se en man dra fram en sånhär ur ryggsäcken vid älgjakten för att bjuda sina kompisar på en sup.

Jag kan också fundera över hur den kvinna som tänkt sig ge bort en gäng flaskpudlar i julklapp blev betraktad på systembolaget när hon kom in för att köpa fyra flaskor brännvin. Det här var långt innan självbetjäning eller kölappar var uppfunnet på systembolaget.