Vi hamnar på hemslöjdsutställning på Waldemarsudde. Hemslöjden fyller 100 år i år och det firas tydligen med massor av jippon på olika ställen i landet. Konstigt nog såg vi inget av detta firade i Dalarna i somras. Jag har fördomen att Dalarna är hemslöjsmekkat i Sverige.

Jag har en slags hatkärlek till Svensk Hemslöjd. Då menar jag föreningen som så fint stavar sitt namn med dubbla versaler. Jag har inget alls emot hantverk och handarbete. Jag uppskattar ett välgjort hantverk och pysslar själv gärna med handarbete av allehanda slag. Det Lilli Zickerman gjorde när hon gav möjlighet att för kvinnor att genom sin hantverksskicklighet tjäna pengar var en välgärning. Det var dock ett tveeggat svärd hon bar. Lilli Zickerman reste runt på landsbygden och dokumenterade det som fanns och tillverkades i hemmen. Samtidigt som hon dokumenterade det olika kom att hon genom sina beställningar och uppköp att likrikta den svenska hemslöjden. Kvinnorna skulle väva tyg i ett visst mönster och material som sedan såldes i butiken.

Den här likriktningen ar ingalunda ny. Ibland hör man hardcorelajvare påstå att de kunde inte väv bredare tyg än x cm under y-tiden. Det är oftast fel. Nog kunde man producera men staten, eller kronan eller kyrkan eller vilka det nu var som bestämde tog skatt eller efterfrågade tyger av en standardiserad bredd. Jag kan tänka mig att den som bestämde/beställde precis som idag mätte tyg i längdenheter. För att inte få slipsbreda tyg i tiometerslängder satte man nog en minibredd. Att då som producent göra något bredare hade varit dumt. Vissa vävtekniker blir lite krångliga när man går upp i bredd och en vävstol är ganska utrymmeskrävande så för den skull vill man också hålla ner vävbredden ibland. Att man 3000 år efter det att man kunde väva 2,5 meter breda tyg bara skulle kunna väv 70 centimeter brett tycker jag verkar högst osannolikt även om det rör sig om olika material.

Svensk Hemslöjd har även en nutida uppföljare i DesignTorget som jag hyser samma hatkärlek för och som bär traditionen av likriktning vidare. Lustig nog har de även Dubbla Versaler i namnet fast på ett nytt modernt sätt utan mellanslag men med DubblaVersaler.