[bild]

bara tre hyllor att plocka om

Vi har samma hyllsytem i dator och musikrummet som i tygbitsrummet. Ett i teorin lättmodifierat system men i slutänden är trots allt en bokylla som oftast är (över)fylld med böcker.

Här är det Rasmus som omflyttar bara de tre översta hyllorna i data och musikrummet för att få plats med sina nya julklappsböcker. Jag skulle behöva en hyllstege till i tygbitrummet för att få plats med mer saker i hyllan. Hyllplan har vi redan. Kruxet där är att jag av någon anledning har en fin ytterhyllstege som bara har hål åt en hållet ytterst. Anledning är att vi fått hyllstegar av svärföräldrarna som hade delar över från sitt hylllbygge. Man ska inte skåda given bokhylla i stegen?

Konsten att utöka en flexibel hylla med en estetisk tilltalande ytterhyllsteg är alltså att inte som i normalfallet. Normalt när man har en hyllstege med hål och båda håll är att bara ställa en hyllstege lagom bit bort, haka i metalltenar och lägga i hyllor. Här måste du alltså skjuta in hyllstegen mellan ytterdelen och hyllan. Det vill säga du måste plocka ur det som är ytterdelen nu och ersätta nuvarande yttersta hyllstege med din nya mellanstege och flytta ytterstegen längst ut.

Bara tanken på detta projekt får mig att tveka och då har vi inte ens kommit in på hur bökigt det är att få hem hyllstegar utan egen bil. Sist vi var i hyllaffären och köpte mycket delar ringde vi efter en taxi och bad i växeln om en kombi. Jodå det kom en kombi med ett bagageutrumme på tre decimeter i längd. Försök att få in 210 långa hyllstegar i det. Taxichaufören var dock hjälpsam och förklarade att det vare stor bil vi skulle beställa och fixade också det åt oss. En stor bil betyder på taxispråk en bil som tar mer än fyra passagerare. En sådan anlände. En stor fin bil som kunde ta sju passagerare men som inte alls kunde frakta 210 långa pinnar. Chaufören var dessutom otrevlig och tala om att vi minsann skulle ha tala om för växeln att vi hade stort bagage. Vi förklarade att det hade vi gjort, två gånger, men han var lika ilsk för det. Det hela slutade med att jag ensam med hyllplan och småsaker åkte passageraröverdimesionerad taxi medan hyllstegarna åkte tunnelbana med Rasmus.