Jag har tidigare skrivit om hur folk ohanterar sitt bagage och sig själva på tåg. Jag trodde i min enfald att det var bättre diciplin på flyget. Glöm det. Där är det en ännu värre cirkus.
Saknar folk helt läsförmåga och logik. Ett, 1, handbagage betyder en väska inte tre. Ovanför stolsraden finns det en lucka med stolradens nummer, samma nummer finns på din biljett. Står det 18 på din biljett ska du lägga din väska i fack 18 inte i lucka 17 tvärs över gången. När du chechar in finns det en fin liten bur där du kan prova ditt handbage. Ryms min väska i därför avsett utrymme? Det ger ett lite tips om hur det är tänkt att ditt bagage ska se ut. Fyrkantigt med de här måtten, höjd, längd och bredd. Varför lägger den person som lägger in sin väska först sin väska på tvären i botten med massor av luft omkring så jag måste lyfta ut den personens bagage och stoppa in det på rätt ledd för att få in min väska brevid? Samma person som står och hänger ytterst i stolraden efter att ha rusat in först i planet men tror sig ha ytterplats i sätesraden. Rasmus är väldigt lugn och bestämd när han talar om att det är möjligt att hon brukar sitta mot gången men nu har hon fönsterplatsen. På grund av irrighet får vi inte tid att möblera om i överhyllan ut blir sittande med vårt handbagage vid fötterna. Jag ytterst med den stora bladväskan, Rasmus på mittenplatsen med en ryggsäck som visserligen inte är så stor men som väger tillåtna 8 kilo. Hoppas tanten kände sig riktigt instängd.
Det är som sagt lite skrämmande att en människa som säger sig “bruka sitta på ytterplats” inte vet hur man lägger sin väska och måste få en skarp tillsägelse om att fälla upp sitt bord. I att “jag brukar”, brukar betyda att jag har gjort det här förr.
Om någon nu tycker att vi borde ha låtit den stackars damen få sin ytterplats trots allt så är svaret nej. Det var nämligen så att när vi checkade in fick vi välja platser och tog då två platser, mitten och gång där ytterplatsen redan var upptagen. Hon hade alltså valt först. Det är ganska svårt att av misstag välja en fönsterplats istället för en gångplats eftersom det är fina bilder med tryckskärm. Små rutor tre och tre bredvid varandra i en lång rad mellanrum och sen en tre och tre bredvid varandra i en lång rad på andra sidan mellanrummet. Men som sagt om logikdelen av hjärna fattas och man försöker stoppa rund saker i fyrkantiga hål och tvärtom hjälper det inte.
Frågan är om man ska gå upp eller ner i pris för slippa dumpuckona eller är det som jag befarar att de finns i alla prisklasser. “Ska ni sitta HÄR?”