Vi har länge gått runt på bara två portnyckar på tre personer. Det ska finnas fyra portnyckar till lägenheten. Detta blir vi ständigt upplysta om. Som om bara denna vetskap skulle få de två saknade nycklarna att matrialisera sig ur tomma intet. Ett annat bra tips vi fått är att prata med tidigare ägaren. Hon som inte ens kunde tala om att spisen inte fungerade och tyckte att vi skulle kompenseras för detta med den enorma summan 1000 kronor.

Till slut fick vi tag på rätt person som talade om hur vi skulle göra. Efter att först ha gett förslaget om tidigare ägare förstås. Skriv eller ring till felanmälan och uppge de nummer på nycklar ni har idag och beställ fler. Med den lilla detaljen, uppge vilka ni har, så kunde de andra nycklarna som är på drift spärras så att de inte fungerar. Det är nämligen fina kombinerade el och ax nycklar så det går inte att gå till nisse nyckelgörare för att fixa nya.

Som vanligt ingår det EN så kallad husmorsnyckel bland dessa fyra. En husmorsnyckel går till källarförådsgången och till tvättstugan. Rasmus har haft någon slags hybridnyckel som gått till tvättstugan men inte in i källargången. Dock går alla nycklar till cykelförådet. Hur larvigt detta är inser man går in cykelförådet och inser att den ena nyckel går in i utrymmet utifrån gatan medan den andra fungerar även inifrån porten. Det går alltså att ställa ner sitt mög i källaren med en vanlig portnyckel genom att gå ut genom porten, gå fem meter, låsa upp cyckelförådet och gå in den vägen. Enda nackdelen är att grannarna undrar vad man gör.

Rasmus brukar använda husmorsnyckel för att ta smitvägen till tvättstugan. Det vill säga genom källargången och ut in i den andra porten innervägen. Det fungerar bara åt ett håll dock. Från vår port in till den andra. Tillbaka är det yttervägen som gäller. Jag går oftast utevägen åt båda håll. SÅ om det vore för den skull så kunde Rasmus ha husmorsnyckel och jag ha den andra men sen var det där med cyklarna. Jag är nämligen tidvis så handsvag att jag inte klarar av att öppna den av väder och vind utsatta cykelförådsdörren, dessutom går den åt fel håll och så är det en trappa ner den vägen. Vem fan är så dum att den bygger en trappa ut från ett cykelföråd? Alltså tar jag min cykel genom porten. Visserligen två dörrar men de går utåt båda två. För att komma in den vägen i i cykelförådet behövdes som ni kanske minns husmorsnyckel.

Jag har alltså husmorsnyckel på min nyckelknippa som min portnyckel. Min nyckelknippa hänger fastbunden i mina byxor men inte hårdare än att det går att ta loss på två olika sätt. Naturligtvis lånar Rasmus mina nycklar när han bär ner saker i källaren och när han går till tvättstugan. Väldigt ofta glömmer han att lämna tillbaka dem i mina byxor. Innan jag gjorde extranycklar till ytterdörren kunde jag bli vansinnig över detta för då kunde jag inte ens låsa efter mig om jag ville gå ut. Det räcker att jag förlägger mina nyckar jag behöver inte ha hjälp.

Nu hade alltså Rasmus lyckas få bekräftat att det gick att få TVÅ husmorsnycklar till en lägenhet, vilket ju verkar rimligt. Beställt en sådan åt sig och en vanlig portnyckel till Martin. Efter viss magling i maskineriet hos HSB kunde Rasmus hämta ut nycklar igår morse på väg till jobbet.

I förrgår var vi nere i källaren för att jag skulle kolla i tygbitsförådet. Jag kom inte så långt. Det luktade bajs så fort vi öppnade källardörren och jag vägrde gå in. Rasmus som är modigare gick in och konstaterade att det nog var ett torrt avloppsrör i cykelrummet som luktade. Upp i lägeheten, hämta hink med vatten, låna Katarinas nycklar, hälla vatten i avloppet. Där tog den rundan slut. Att jag inte fått tillbaka mina nycklar fastsatta i mina byxor upptäckte jag först när Rasmus kommit hem från jobbet igår för att hämta mig för att vi skulle åka ut till Rågsved. Jag var inte glad, eftersom det här förmodligen var sista gången det här hände så var jag inte så förbannad som jag kunde ha blivit. Han hade ju trots allt en egen nyckel nu, trodde vi…

Trodde vi ja, men nej, inte fan gick någon av de nya fina nycklarna att öppna källargången med.