[bild]

våra alster dag ett

[bild]

smörkärna

[bild]

ruta A

Tidigt, tidigt, nästan innan studieförbundens vårkataloger kommit ut brevlådan anmäler jag mig till grundkurs i lapptekniksömnad. Med lite bävan och mycket material anländer jag till kursen. Är det här verkligen en nybörjarkurs nu?

Det är en nybörjarkurs. Vi börjar med att skära tyg. Innan dess har vi fått en föreläsning i skärmatta och kniv. Komplett med, kniven är vass ha inte fingrarna i vägen. Sen får vi öva i att skära remsor. Det är inte mig det är fel på när jag lyckas skära en remsa som är 5 cm i ena änden och 3 i den andra trots att jag gör som instruktionerna visar hemma i boken. Vi får öva tills våra 5,5 cm breda remsor är 5,5 cm breda hela vägen. Dessa övningsremsor och konstfullt tillskurna bitar kan vi sen använda i nästa steg. Sy ihop tygbitar.

Sömsmån och pressarfotsbredd. Visst har ni hört begreppen. Hur bred är en pressarfot? Vilken ledd är bredden? Nu vet vi. Sätt in ett papper i symaskinen och sy utan tråd längs kanten. Mät mellan kanten och pappret. Hurra, det är verkligen grundkurs med hands on.

Sen är det dax att försöka sy ihop våra tyger med tråd i maskinen. När vi gjort färdigt ett alster sätter fröken upp dem på väggen. Vi är mycket stolta.