[bild]

En A4 brett.

[bild]

Två A4 långt

[bild]

Fem centimeter.

[bild]

Liten kvadrat 20×20 centimeter

[bild]

Större kvadrat också graderad i centimeter. Lite svårhanterlig som synes

[bild]

En linjal graderad i tum. Spelar ingen roll när jag bara ska dra raka streck. Smidigare än den innan.

Egentligen spelar det ingen roll vilken enhet du använder när du syr. En liten kasse är sydd med enheten: höjden av en A4.

Om du ska sy efter mönster kolla noga vad måtten är angivna i för enhet. Engelska mönster brukar avända tum. När jag syr efter utländska mönster brukar jag läsa den engelska texten och använda de franska måtten. Försök inte omvandla tum till centimeter. Skaffa ett måttband i tum istället om mönstret saknar centimeter.

Här kommer några bilder på mina linjaler. De är avsedda att använda med rullkniv och skärmatta men jag använder dem lika mycket att mäta efter för att sen rita på tyget eller riva tyget trådrakt.