Det är oktoburr och höst. Härom vecka kom det till och med lite snö. Dax att byta till lite varmare ytterkläder eller ett lager extra under. Vinterjackan är alldeles för varm och täckannoracken som är så bra att ha när jag cycklar går ju inte att knäppa upp inne i affären.

Är det R i månadsnamnet använder jag långkasonger. Fina dyra affären skickade ut sitt fina reklamblad med höstnyheter. Fina leggings, fina knästrumpor. Där fanns även Jackan, just den med stort J. I alla fall tills jag läst tvättrådet. Ett hundra procent bomull, fintvätt 30 grader. Är det en undermärkning, tål ekologisk bomull inte högre än så? Hur hade de tänkt att jag skulle få ren min jacka efter att ha grillat korv med barnen utomhus. Det är ketchup, senap, lite kladdig saft och ett och annat lerigt fotspår. Knappast något som fintvätt tretti tar bort men en normal 40 borde klara. Den jacka blir det inte. Det blir inte strumporna heller. Handtvätt.

Nu tycker du kanske att jag är kinkig och övertvättar och tvättar för varmt. saken är den att jag vill kunna slänga in allt som ska tvättas i en och samma maskin och inte fundera över vilka plagg som inte skulle ha enzymtvättmedel, vilka som måste ha sköljmedel och vilka som inte alls skulle ha sköljmedel. Att tvätta dessa kategorier tvätt i olika omgångar måste vara mer miljöbelastande än att hiva i allt på en gång.