För att göra pentominobrikorna krävs både en vassare hjärna och vassare verktyg än vad jag har just nu. Min tygrullkniv har jag använt till papper när vi pysslat med inbjudningar. Min hjärna har jag tappat (kan man sy en ny). Istället fortsätter jag på mina sjukantiga blockhusrutor.

Alla som nån gång har sytt blockhusrutor vet att dessa ska vara kvadratiska, och att de aldrig blir det. För er andra som inte fastnat i lappteknikträsket ännu kan jag berättta hur det går till.

Först går du till tygffären och köper det extra tunna extra dyra lapptäckstyget, gärna med plåttriga ch prilliga mönster. Det säjs i bitar om 25-50 cm långa och 50-150 cm breda bitar. Sen går du hem och skär dessa tygbitar i smalare bitar med hjälp av din dyra rullskniv och din fina dyra skärlinjal på din dyra speciella skärmatta. Därefter sys tygbitarna ihop till ett tygstycke igen. Detta ihosyende sker efter väldigt bestämda regler. * Den kvadratiska mittrutan ska vara röd. Den symboliserar eldstaden. Runt mittrutan sys remsorna fast, två ljus två mörka, runt runt i ett antal varv.* Upprepa - ett antal gånger tills du har tillräckligt för ett täcke.

Jag brukar ge upp efter en ruta och sen sy en grytlapp av den.